Meny Lukk

«10 Cloverfield Lane» – The Hateful Three

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) havner i en bilulykke og våkner opp i en bunker sammen med to andre menn, Howard (John Goodman) og Emmet (John Gallagher Jr.). Howard er overbevist om at verden, eller i hvert fall USA, har enten blitt bombet eller invadert av marsboere, og at luften over bakken er forurenset eller for farlig. Derfor må de tilbringe flere år sammen nede i bunkeren. Michelle er skeptisk og vil vite sannheten og mener Howard har andre intensjoner enn det han sier.

Det som er viktig å nevne er at denne filmen er den andre i Cloverfield-serien, der i den første, som bare var kalt Cloverfield (2008) handler om en gruppe venner i New York som prøver å rømme fra en stor monster-/alienlignende skapning som raserer byen, og selvfølgelig kjente landemerker. Selve stilen på filmen står også i motsetning til den nye, som nå er veldig avslappende og i avlukkede omgivelser, med rolig kameraføring i stedet for at kamera rister og gjør en den som ser den syk. I denne filmen tar de i bruk kamerabruk som enhver kan sette pris på.

10 Cloverfield Lane er en film i den såkalte kammerspillstilen, der hele hovedhandlingen tar plass på et avlukket sted, på samme måte som den klassiske 12 Angry Men og den nyere The Hatefull Eight. Der denne er annerledes er at den ikke fokuserer på så mye på dialog for å drive handlingen, som man følger den gjennom synspunktet til Michelle. Dette blir gjort på en god og nervepirrende måte, som gir filmen følelsen av en klaustrofobisk thriller og på noen tidspunkt en grøsser.

Kjemien mellom skuespillerne er det som gjør at den klarer seg så bra. Vi får kjente ansikt som, John Goodman og Mary Elizabeth Winstead, og et litt nyere og mer ukjent med John Gallagher Jr. Vi føler hele tiden hvor utrygg Michelle er gjennom filmen, og man føler selv at man er i fare og heier hele veien på henne og hennes kompanjongen. Howard er en virkelig truende karakter og John Goodman utfører en av sine bedre rollen på lenge.

Dette er en film som de aller fleste kan kose seg med. Om man vanligvis er ganske lettskremt og ikke tåler et blodbad av en film er dette en lettere film å sette seg ned med, sammenlignet med de verste av skrekkfilmer. Dette betyr ikke at de mest hardkokte eggene der ute ikke vil nyte denne, den er full av kvaliteter som tilfredsstiller alles behov. 


10 Cloverfield Lane – Regissert av Dan Trachenberg; skrevet av Josh Campbell, Matthew Stuecken og Damien Chazelle; med John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.
Spilletid: 1 t. 45 m. Land: USA. Premiere: 11. mars 2016. Aldersgrense: 12 år-

Relaterte innlegg