Meny Lukk

“Mile 22” – Akkurat lang nok

Mile 22 er en sint, action-stappet etterretningsthriller proppet med spenning, høylytte skuddvekslinger og kjapp, intens klipping.

Under mesteparten av handlingen befinner vi oss i Indonesia. Vi skytes rett ut i spenning fra første scene. Mark Wahlberg spiller den sinte og ofte kranglete etterretnings-offiseren James Silva. Silva og hans team får i oppdrag å forflytte Li Noor, en lokal politimann med sensitiv informasjon, 35 kilometer (22 miles.) Strekningen går fra den amerikanske ambassaden og inn på et fly som skal frakte Noor videre til USA.

Silva og hans team trenger sårt den sensitive informasjonen som Noor sitter på mens Noor bare er villig til å bytte ut denne informasjonen mot sin egen trygghet, immunitet samt innpass i USA. Herfra utspiller dramatikken seg videre.

Plottet fungerer helt greit, men utenom den store mengden action er det dessverre lite som er imponerende med denne filmen. James Silva, er flat, sinna, arrogant og ikke minst lite tillitsfull ovenfor sitt eget team. Dette gjør han både kjedelig å følge med på og vanskelig å relatere seg til. Resten av karakterene er stort sett enten forglemmelige eller stereotyper man gjerne har sett før.

Filmens kinematografi er ikke så mye å skryte av heller, da den stort sett består av close-ups, hurtig klipping og unødvendig mye kamerabevegelse.  Selv om dette skaper en intensitet, gjør det også at handlingen blir forvirrende og til tider kaotisk. Man sitter igjen med følelsen av at filmen ikke helt vet hvor den selv vil gå.

Når actionscenene er på sitt beste, er Mile 22 bra popcorn underholdning. Høy kvantitet skuddvekslinger og intense kamp-scener er blant tingene du kan glede deg til om du bestiller en billett til denne kinovisningen.

Wahlbergs opptreden er uten tvil ikke i nærheten av like ikonisk som Tom Cruise i Mission Impossible, eller Liam Neeson i den første Taken filmen. Når det er sagt så synes jeg han fungerer helt greit som filmens litt sinte og mye arrogante protagonist og teamleder.

Mile 22 er så vidt jeg har forstått ikke bygget på noen virkelige hendelser, og ser heller ikke ut til å komme fra noe moralsk ståsted eller realistiske karakterskildringer. Dette gjør derimot ikke filmen noe mindre spennende for deg som liker lett fordøyelige agent- og etterretnings-filmer.

          For alt det er verdt er nok ikke Mile 22 laget for dype og kreative karakterskildringer eller original slående kinematografi, men rett og slett for de bra gjennomførte action-scenene en får ut av denne kinoopplevelsen. Det er absolutt ingen tvil om at filmen inneholder ganske mye spenning og vell utført etterretningsdramatikk som mest sannsynlig vil underholde den gjennomsnittlige kino-gåeren tilstrekkelig.

Mile 22– Regissert av Peter Berg; med  Mark Wahlberg, Lauren Cohan, og Ronda Rousey; Spilletid: 1 t. 35 m. Land: USA. Premiere: 7. september 2018. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg