Meny Lukk

“99 Homes” – He got 99 problems and his mortgage is one

Ramin Bahrani er en regissør som enda ikke har kommet seg skikkelig inn i “mainstreamen”, med filmer som Man Push Cart (2005) Goodbye Solo (2008), og flere som har fått anerkjennelse hos flere kritikere og festivaler, men 99 Homes ser ut til å bli en film som kommer til å få enda mer anerkjennelse hos almenheten.

Den hardtarbeidene alenefaren Dennis Nash (Andrew Garfield) bor sammen med sin sønn, Connor Nash (Noah Lomax) og mor (Laura Dern) i et relativt vanlig amerikansk nabolag. En dag kommer eiendomsmegleren Rick Carver (Michael Shannon) for å kaste dem ut av huset på vegne av banken. Nash blir tvunget til å flytte familien til et motell og må starte å jobbe for Carver som eneste løsning for å sette mat på bordet til familien sin. Arbeidet inngår å kaste personer akkurat som han selv med økonomisk problemer fra hjemmene sine. Alt dette må han gjøre bak ryggen på familien, dette stiller selvfølgelig Nash opp i vanskelige moralske konflikter og gjør det vanskelig å holde familien trygg.

Filmen starter ganske rett på hvor vi blir introdusert til Michael Shannons karakter, Rick Carver, som er i ferd med å kaste en familie ut av hjemmet deres. Michael Shannon er som skreddersydd til rollen, med et ansikt som skriker korrupt og ondskap. Filmen sparer ingen tid på å vise oss hvor hjerteløs Rick Carver er og vi etablerer med engang et negativt forhold til karakteren. Etter en tøff åpningscene møter vi hardtarbeidene forsørger for to, Dennis Nash, spilt av Andrew Garfield i sin første skjeggrolle. Nash prøver hardt å forsørge familien og beholde huset han og sønnen har vokst opp i, og det er her motivasjonen kommer frem. Nash gjør alt han kan for å beskytte sønnen spilt av Noah Lomax og moren, Laura Dern som begge gjør en hjerterystende jobb og klarer å bringe frem tårer i salen. Nash må gå så langt som å lyve for familien og dette skaper konflikter i familien og på Nash sin psyke.

Det som driver hele filmen er ansvaret Nash har ovenfor sønnen og moren sin, og valgene han må ta, enten det er den rette harde veien eller stien mot svindel og korrupsjon. Carver er mannen som først hjelper Nash med å komme seg på beina igjen, men det virker som om Nash glemte at det var han som dyttet han i bakken aller først, og det er det Shannon gjør så bra, han får manipulerer og bruker desperate familier for egen vinning.

Om man skal si noe om de tekniske i 99 Homes så er det ikke mye å trekke i, det er en veldig simplistisk kamerastil som passer den simple, men effektive fortellingen. Lyd og klipping er ikke noe vi som seere tenker mye over, og det virker som et bevist valg hos regissør.

Det er en film som ikke trenger kameratriks, spesialeffekter og action for å fungere. Det som er viktig er fokus på karakterene og konfliktene Nash står i mellom. Filmen er ganske deprimerende for det meste, men som vil fungere ganske bra på et emosjonelt nivå hos det fleste.


99 Homes – Regissert av Ramin Bahrani; skrevet av Ramin Bahrani, Amir Naderi og Bahareh Azimi; med Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern, Noah Lomax og Tim Guinee. Spilletid: 1t og 52m. Land: USA. Premiere: 13. november. Aldersgrense: 12 år.

 

Relaterte innlegg