Meny Lukk

Agent firehundreogsyttitretusenfemhundreogsekstito

Jack Ryan: Shadow Recruit – Regi: Kenneth Branagh – Paramount Pictures / Skydance Productions / Mace Neufeld – 1 t. 45 min.

jack-ryan-shadow-recruit-2

De siste årene har gitt oss flere filmer om mer eller mindre hemmelige agenter. Ethan Hunt dukket opp igjen i 2011, Jeremy Renner overtok etter Matt Damon i Bourne-serien, og James Bond har fått en etterlengtet oppsving etter at Daniel Craig ikledde seg smokingen. Trenger vi egentlig Jack Ryan? Foreløpig er mitt svar nei.

Ryan er en smarting. Han studerer økonomi, og blir rekruttert til CIA etter et mislykket oppdrag i Afghanistan. Dette bruker filmen god tid på å fortelle, og det kjennes ikke overveldende interessant. Som CIA-agent jobber Ryan undercover på Wall Street. Etter å ha oppdaget noen suspekte russiske kontoer, går han fra kontorrotte til actionhelt på bare et par timer. Det henger ikke helt på greip, men er man CIA-agent, så er man vel CIA-agent.

Både når det gjelder historie og gjennomføring er Jack Ryan: Shadow Recruit merkverdig oppskriftsmessig. Det er vel kanskje ikke annet å forvente, når man tar en romankarakter (skapt av Tom Clancy) og spleiser ham med et manus ment som en Eric Bana-actionfilm. Det er biljakter, slåsskamper, skuddvekslinger og eksplosjoner. Keira Knightley sørger for å fylle romansedelen, mens regissør Branagh selv . Keira Knightley fyller rollen som den uunngåelige kjærlighetsintfylle romansedelen, mens regissør Branagh selv spiller den russiske skurken. Ja, også er det Star Trek-kjekkasen Chris Pine som spiller Jack Ryan, da. Det har blitt mye action på ham i det siste. De gjør det helt greit alle tre, men alt er så kjent at godkjent skuespill ikke spiller noen rolle.

Det skal sies at selv om det tar tid før man blir spesielt engasjert, så er filmen spennende nok når den kommer i gang. Både plakaten og tittelen forteller ganske klart hva slags film det er snakk om, og ut fra kriteriene som vanligvis ligger til grunn for slike filmer, så er den ålreit. Det kan dog fort bli kjedelig å se Chris Pine slåss seg gjennom flere filmer i denne serien mens han påpeker at han egentlig ikke kan noen ting om å være agent. Jeg krysser fingrene for at han får med seg Keira Knightley på noen oppdrag dersom det kommer flere filmer i serien. Noe må filmskaperne gjøre hvis de vil skille seg ut.

Jack Ryan: Shadow Recruit er akkurat det du forventer, og det er ingen grunn til å se den med mindre du er gira på en helt standard actionfilm.

Relaterte innlegg