Meny Lukk

“All the Money in the World” – Bra reddet i siste liten

Oljemagnat Jean Paul Getty Sr. (Christopher Plummer) ble på slutten av 50-tallet en av verdens rikeste menn. I løpet av hans karriere har han gitt utspring til barn og barnebarn, som han har selvsagt ignorert til fordel for å fokusere på seg selv, sin rikdom og alle antikviteter han eier. I 1973 blir hans barnebarn, 16-åringen John Paul Getty III, kidnappet av italienske banditter, som kontakter tenåringens mor Abigail Getty (Michelle Williams) for å kreve inn løsepenger på 17 millioner. Man skulle tro det ville vært lett for Abigail og kontakte sin svigerfar, med sine milliarder på bok, men senioren nekter å betale noe som helst. Abigail må kjempe en hard kamp, sammen med spion Chase (Mark Whalberg), for å i det hele tatt få sin sønn tilbake i live.

Det første en må si om denne filmen er den velkjente skandalen rundt Kevin Spacey, som opprinnelig spilte Jean Paul Getty. Filmingen var ferdig. Spacey dukket opp i trailer og filmplakater, men så kom overgrepskandalen i høst og Ridley Scott tok en kjapp sjefsavgjørelse. Han fikk Christopher Plummer til å spille inn alle scenene til Kevin Spacey på nytt, bare en måned før filmens premiere. 9 dager med re-shoots! Og bare dette gjør hele denne filmproduksjonen imponerende. Bortsett fra en åpenbar scene foran en greenscreen med Christopher Plummer og en ørkenbakgrunn, er resten av filmen overraskede godt lappet sammen med andre opptak. Men man kan føle at filmens første akt lider av problemer, som muligens kom av denne brå avgjørelsen. Den halter litt med en del skift i tidslinjer for å gi bakgrunn og forklaring til hendelser. Og det eksisterer mange filmer som faller fra hverandre av slike re-shoots, og med så kort tid skulle man tro All the Money in the World hadde blitt utgitt som en kaotisk historie. Men etter den første halvtimen, tar Ridley Scott fatt om puslespillet og drivet plukker opp. Man glemmer rett og slett hva som preget produksjonen i siste liten.

Mye av roset bør gå til Christopher Plummer og Michelle Williams. I motsetning til å ha 58-år gamle Kevin Spacey, gjemt bak make-up for å utgi seg som en 80-åring, har man 88-år gamle veteranen Christopher Plummer med så utrolig mye energi og dybde. At han hopper inn i en så skammelig personlighet og oser av slu egoisme er beundringsverdig. På andre siden er Michelle Williams som bærer morsrollen helt utrolig. Sorgen, kjærligheten og raseriet som fyller hennes utvikling i denne tragiske kidnappingshistorien er hjerteskjærende. Kanskje en av hennes flotteste prestasjoner. Mark Whalberg er helt grei, men har god kjemi med Williams. Han blir noen ganger litt ubrukelig og stjeler litt den kjærlige familiedynamikken, som jeg har noen problemer med hvordan den blir fremstilt i filmen. Særlig det plutselige fraværet av JP Getty II, og noen klønete overganger mellom Plummers rikmannsliv i England til Abigail og Chase sitt krimdrama i Italia. Men den redder seg akkurat inn til en intens spenningsutvikling.

Med kanskje litt for lang spilletid, litt klumsete start og med scener man skjønner er fiktive og lagt til for dramatikkens skyld, så er ikke det nok til å få verket til å falle sammen. All the Money in the World er en solid thriller. Christopher Plummer og Michelle Williams bærer filmen, sammen med Ridley Scotts råsterke regi. Her beviser han hvordan raske avgjørelser, hardt arbeid og effektiv filmskaping kan være nøkkelen til å redde en film fra katastrofe.

 


All the Money in the World – Regissert av Ridley Scott; skrevet av David Scarpa; med Christoper Plummer, Michelle Williams, Mark Whalberg
Spilletid: 2 t. 12 m. Land: USA. Premiere: 26. januar 2018. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg