Meny Lukk

“Aquarius” – Et nakent portrett, av en karakter og langt mer

Aquarius er regissert av Kleber Mendonça Filho, men er enkelt og greit Sônia Bragas film. Hun spiller Clara, en pensjonert musikk-kritiker, og bor alene i leiligheten sin i Recife, Brasil. Faktisk bor hun alene i hele bygningen. Et eiendomsselskap vil rive hele bygningen, for å erstatte den med en som er ny, bedre og større. Hele bygningen har takket ja til tilbudet om å bli kjøpt ut av leiligheten sin, bortsett fra Clara. Selskapet Bonfim, som vil rive bygningen, er alltid til stede, både i form av fysisk nærvær, via familien som har hørt om tilbudet og vil at hun skal selge, eller ved å leie ut leiligheter, selvfølgelig da den rett over Claras, til orgier.

Filmen går i løpet av sine 146 minutter innom flere aktuelle sosiale temaer, blant annet klasseskille og rase, men Aquarius er i bunn og grunn en ganske enkel historie. Historien begynner med den første av sine tre deler, over 30 år før Bonfim prøver å ta over leilighetskomplekset. Her har vi et kort besøk på 70 års dagen til Claras tante, sammen med hele familien. Når vi kommer til del to like etterpå, og ser at Clara har flyttet inn, har vi allerede et lite innblikk i forholdet Clara har med leiligheten. Videre i del to utforsker vi selve karakteren hennes, og man sitter fort med inntrykket av hvem hun er; en stolt, stå og sårbar kvinne. Veldig enkle grep blir brukt for å etablere karakteren, men det føles aldri billig. Du får vite hvem hun er ut i fra hva hun gjør, hvordan hun reagerer, ikke hva du blir fortalt som seer. Størsteparten av filmens handling foregår inne i leiligheten, så man kommer veldig tett innpå Clara, og man får også et tett forhold til selve leiligheten. Når vi da til slutt kommer til den siste delen, Claras kamp mot Bonfim, er man faktisk investert i kampen.

Til tross for plotbeskrivelsen, er ikke dette en thriller. Den spiller dog på genren, og man føler en viss uro når man ser arbeiderne rundt i bygården. Spesielt kameraet er veldig flink til å bygge opp under dette. Måten kameraet følger etter karakterene, zoomer både inn og ut ganske brått, gjør at man føler seg mye nærmere karakterene. Om jeg dog skal finne noe å utsette på filmen, er at den kan føles litt lang til tider. Dette til tross for en veldig brå, om enn rå, slutt. 

Aquarius - skrevet og regissert av Kleber Mendonça Filho; med Sônia Braga, Jaeve Jinkigns, Irandhir Santos m.fl. Spilletid: 2 t. 46 min. Nasjonalitet: Brasil. Aldersgrense: 15 år. Premiere: 03.03.17

Relaterte innlegg