Meny Lukk

Større og mer komplisert!

Avengers: Age of Ultron – Regi: Joss Whedon – USA – 2 t. 21 min.

dd7fa75c-fe9c-4bb9-8841-3c2f22343acf

Marvels cinematiske univers (MCU) begynner å bli enorm. Med stadig flere TV-serier og filmer på plakaten begynner galleriet og plotlinjene å bli ganske store og kompliserte. At det begynner å bli vanskelig å navigere seg gjennom dette universet er forståelig, heldigvis har vi nerdeguden Joss Whedon som guide i Avengers-oppfølgeren.

Det er vanskelig å forklare historien til Age of Ultron uten å spoile alt for mye, men jeg skal gjøre et forsøk: Etter SHIELDs fall i Captain America: The Winter Soldier (2014) jakter The Avengers på de siste restene av HYDRA. Drevet av sin største frykt, det så se Avengers feile og dø, motiverer Tony Stark, aka Iron Man, til å lage den kunstige intelligensen Ultron. Utron derimot tolker det dit hen at for å redde verden er han nødt til å ødelegge den, først ved å utslette The Avengers.

En av de største bekymringene folk hadde til både The Avengers (2012) og Avengers: Age of Ultron var den store mengden karakterer, med store stjerner i hovedrollene. I Age of Ultron utvider Marvel galleriet med blant annet tvillingene Wanda og Pietro Maksimoff (Elizabeth Olson og Aaron Taylor-Johnson) og The Vision (Paul Bettany) i tillegg til de gamle og kjente karakterene Tony Stark (Robert Downey Jr.), Steve Rogers (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johanson), Hawkeye (Jeremy Renner) og Bruce Banner (Mark Ruffalo).

Med et såpass stort galleri vil det naturlig nok være vansker med å gi alle den tiden de trenger for å få en god utvikling. Heldigvis har Joss Whedon løst dette på mesterlig måte. Nesten alle karakterene får sine øyeblikk med gode dialoger i kjent Whedon stil. Dessverre så er det enkelte karakterer jeg føler som ikke helt får den behandlingen de trenger, blant annet The Vision. Vi som kjenner tegneserieuniverset godt vil selvsagt vite hvem disse folka er, men filmuniverset bør ikke basere seg på tidligere kunnskaper fra flere årtier med tegneserier.

Age of Ultrons største problem, i mangel på et mer beskrivende ord, er at den føles veldig som The Godfather Part II, som Whedon selv har sagt han har hentet inspirasjon fra. Den bygger veldig opp til neste fase i MCU, mer spesifikt Infinity Wars Part 1 & 2 som kommer ut i 2018 og 2019. I tillegg belønnes fansen som har kjennskap til resten av universet, blant annet Agents of SHIELD.

Avslutningsvis kan man si at regissør Joss Whedon, og sjefsprodusent og “Marvel-gud” Kevin Feige, greid å lage en mer enn godkjent oppfølger til The Avengers, og en god avslutning til fase 2 av universet de har bygget opp siden Iron Man (2008) (fase 2s aller siste film vil bli Ant-Man, som har premiere i sommer). Slutten av filmen legger perfekt opp til den neste bølgen av filmer vi vil oppleve, og jeg gleder meg. Min største frykt er bare at Marvel har begynt å bite over for mye, og at ting skal bli for komplisert, men Avengers: Age of Ultron ser har beroliget den frykten betraktelig.

Relaterte innlegg