Meny Lukk

«Bamse og Heksens Datter» – Politisk film for de minste

Söta bror har gitt oss så mye, også på filmfronten. Bamse, verdens sterkeste bjørn, har også her til lands vært en del av manges oppvekst, kanskje spesielt gjennom tegneseriebladet. Flere langfilmer har blitt laget om Bamse og vennene, og i en serie som stort sett handler om at en bjørn må løfte tunge ting, overrasker Bamse og Heksens Datter i positiv forstand.

Denne gangen står mye på spill for gjengen når den griske og manipulative rotta Krøsus Sork (fantastisk skurkenavn!) finner gull i på bunn av en oppdemmet vanndam. Krøsus er ingen ingeniør, og planen hans blir derfor å knuse demningen for å slå kloa i verdiene som befinner seg på bunn. Dette betyr dessverre at hele landsbyen vil legges under vann dersom Krøsus får det som han vil, men tror du kapitalisten Krøsus bryr seg? Nei, han skyr ingen midler for å øke sin rikdom.

Et lite stykke unna bor heksen Hatiora sammen med datteren Lova. Fordi folk er redde for deres magiske krefter har de to levd nærmest konstant på flukt, og føler ikke at de passer inn noe sted. Når heksens datter forsøker å leke med barna i landsbyen, oppstår en rekke leie situasjoner på grunn av MAGI. Egoistiske Krøsus utnytter deres svake posisjon, og lurer dem til å forhekse alle de voksne dyrene i landsbyen, slik at Bamse og vennene hans ikke kan stoppe rivningen av demningen.

Ting ser ikke lyst ut, og det blir barnas oppgave å redde landsbyen. De blir nødt til å ta et oppgjør med sin egen fremmedfrykt og samarbeide med Lova, og sammen klekker de ut en smart plan. Jaggu blir de ikke gode venner også.

Tematikken i filmen er i det hele tatt både aktuell og smart behandlet. Fremmedfrykt, fremmedgjøring og griske kapitalister er i vinden for tiden, og for en barnefilm er det både kult og ambisiøst å skulle deale med dette på en taktfull måte, og samtidig by på enkel moro.

For selv om det er lett å trekke linjer fra filmens plott til dagsaktuelle avisoverskrifter, er Bamse også solid underholdning for sin målgruppe. Pene animasjoner og flott musikk løfter filmen ytterligere. De kjente og kjære karakterene – heriblant den oppfinnsomme skilpadden Skallemann som aller helst vil slappe av hele dagen – er kule nok, men landsbybarna og de to heksene stjeler showet. Flerdimensjonale karakterer som lærer viktige lekser på veien.

Det skal allikevel sies at filmen, spesielt innledningsvis, føles ganske treg. Det tar litt tid før høydepunktene starter å melde seg, og når den norske dubbingen er av det middelmådige slaget, kveler jeg et par gjesp i filmens første halvdel. Når tempoet tar seg opp er jeg derimot helt med, som når Bamse og de andre voksne dyrene under Hatioras forhekselse vandrer rett mot en lavafylt avgrunn, og en glovarm død. Heftig kost for en Bamse-fan.

Bamse og Heksens Datter koker ned store og viktige temaer til en særdeles velsmakende og on point barnegrøt. Nydelig animasjon og musikk gjør også at denne burde være mer enn tålelig for alle voksne som vil ta med seg de små lovende på kino denne helgen.

 

Bamse og Heksens Datter - Regissert av Christian Ryltenius og Maria Holm, skrevet av Sofia Forsman og Ida Kjellin, norske stemmer; Dennis Storhøy, Jannike Kruse, Sara Skarra, Henrik Horge og Morten Rudå. Nasjonalitet: Sverige. Lengde: 1 t 5 min. Premiere: 21.04.17.

Relaterte innlegg