Meny Lukk

«Battle of the Sexes» – Kjedelig og overfladisk

Battle of the Sexes er en av disse “basert på en sann historie”-filmene som antagelig hadde gjort seg bedre som en dokumentar. Men nå har jeg konkludert allerede før jeg har skrevet ferdig anmeldelsen, la meg forklare:

I Battle of the Sexes møter vi den kvinnelige tennisproffen Billie Jean King (Emma Stone). Hun er verdens beste kvinnelige tennisspiller og starter kampen om å få like mye i premiepenger og inntekter som menn. Dette er, selvfølgelig, noe pampene i tennisforbundet ikke vil godta. Det er tidlig 1970-tallet det er snakk om her, tross alt. Siden kvinnene ikke får den lønna de har krav på bryter de med forbundet og starter sin egen turnering, som ser ut til å være suksessfull (filmen slipper plutselig det plottet, så vi vet ikke hvordan det gikk).

Vi møter også Bobby Riggs (Steve Carell), pensjonert mannlig tennisproff med gamblingproblemer. I et forsøk på å skape blest rundt seg selv og for å tjene inn sponsorinntekter vil han ha en oppvisningskamp mellom seg og den beste kvinnelige tennisspilleren. For å oppnå dette spiller han veldig på sin mannssjåvinisme.

Det er dette filmen fokuserer mest på, problemet er at det er så overfladisk og kjedelig. Det er ingen tvil om at Billie Jean King er en interessant person. Filmen legger opp til så mange konflikter som i seg selv kunne ha vært hovedfokuset. Billie Jean er en profesjonell idrettsutøver som dessverre må skjule sin seksuelle legning. Billie Jean er feminist som ønsker å sette fokus på kvinnetennis. Hun starter en egen kvinneturnering som tilsynelatende ble en suksess. Alt dette kaster filmen seg over og dermed kaster fra seg igjen for å fokusere på en enkelt tenniskamp som ikke viser seg å være særlig spennende.

Litt av problemet er også at det er så enormt mye fokus på hvor mannsjåvinistisk Bobby Riggs er, det blir så mye at det krysser grensa over til parodisk og absurd. Jeg tror ikke dette er overspilling fra Steve Carells side, men heller en stygg svakhet i filmens manus.

Alt i alt så skulle jeg gjerne ha lært meg mer om Billie Jean Kings liv og virke og hennes kamp, men da gjerne i form av en dokumentar. Jeg mener virkelig at det hadde vært et bedre format for denne historien.


Battle of the Sexes - Regi: Jonathan Dayton og Valerie Faris, manus av Simon Beaufoy; Med: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Bill Pullman, Alan Cumming, Natalie Morales m.fl.; Spilletid: 2t 1min; Land USA/Storbritannia; Premiere: 25. Desember

 

Relaterte innlegg