Meny Lukk

«Black Mass» – Masete gangsterfortelling

«Whitey» eier Boston. Som lederen av den kriminelle underverdenen i byen sitter man ikke trygt lenge, og det tar kort tid før den italienske mafiaen fra nord melder sin interesse for å ta over Whiteys område. Men når han havner i en diskusjon med en FBI-agent utvikler det seg en uventet allianse.

Johnny Depp spiller James «Whitey» Bulger i denne filmen basert på en bok basert på en sann historie om gangstermiljøet i Boston fra 70- til 90-tallet. Det er ikke så viktig å fortelle mer om hva denne filmen handler om for regissør Scott Cooper (Out of the Furnace, Crazy Heart) velger å bruke så mye av tiden som mulig til å fortelle historien fra perm til perm pluss etterord med utrolig lite spennende eller kreativ dialog. Lange dialogscener forklarer oss ditten og datten, og så litt mer om ditten. Så blir en eller flere skutt i hodet i en kjapp scene før vi hører mer om datten igjen i en lang en. Slik går dagan i en film uten tyggemotstand eller kunstnerisk tilstedeværelse.

Mange kjente fjes stikker innom Black Mass for å si hei. Depp er jo nevnt, han spiller hovedrollen som en ganske så kald «bad guy» som har fått en rar makeover slik at han ser rett og slett blek og syk ut. Jeg skjønner virkelig ikke valget av kontaktlinser her som får han til å enda mer umenneskelig ut – som en vampyr. Denne distraksjonen ødelegger litt for Depp selv og hans skuespill, for han blir aldri en tredimensjonal rollefigur. Han er bare kald, hele tiden. Filmen gir han scener med en sønn og en kone i et forsøk på å tilføye en jordnær side til en nærmest mytologisk drapsmann men det skurrer hele veien. Det er kanskje rart at jeg ikke nevner hvem som spiller sønnen og kona men man er god om man husker at disse rollene var med i filmen i det hele tatt. Kvinner er nesten totalt fræværende fra filmen og nesten hver eneste scene hvor det er ei i er hun på kjøkkenet. Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Joel Edgerton, Jesse Plemons med flere blir behandlet like dårlig som kvinnene her med kjedelige stereotypiske roller og dette lange avsnittet som egentlig skulle handle om alle skuespillerene handler nesten bare om Depp, treffende nok som filmen.

Etter cirka 300 negative ord er det kanskje på tide med noe positivt. For dette er ikke en film som kommer til å høste «Razzie awards» eller komme på bunnlister på slutten av året. Så dårlig er den ikke. Autensiteten er filmens sterkeste punkt. Black Mass er skutt i byen der det tok sted. Man har gjort seg flid med å gjøre ting overbevisende tidsriktig, særlig gjelder dette når man befinner oss i 70-tallet og det ser ikke akkurat billig ut å få det slik. Derfor er det forståelig at man har beholdt en scene med en særdeles presentabel Cumberbatch ved siden av to kanner Budweiser.

Black Mass er en travel og masete film fordi den prøver å være så tro mot den virkelige historien som mulig på knappe to timer. Det fungerer sjeldent når man har så mange folk å forholde seg til og tre tiår med plott. Scott Cooper mestrer ikke å gjøre materiet sitt eget selv med så mye tilgjengelig skuespillerkvalitet og filmen blir en fange av boken den er basert på. Da blir det ikke et interessant underholdningsalternativ og man kan like godt bare lese boken og sannsynligvis more seg mer med det.


Black Mass – Regissert av Scott Cooper. Med Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Joel Edgerton, Jesse Plemons osv. osv. 
Spilletid: 2 t. 2 m. Land: USA. Premiere: 13. november 2015. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg