Meny Lukk

«Bleed For This» – Røff, hard og grisete

Vinny Pazienza har, mildt sagt, sine opp- og nedturer, venstre og høyre hooker, og mest av alt så har han en steinhard vilje til å gi 100% av seg selv hele tiden, men er nå det så lurt da?

Bare de siste to årene har det svermet av boksefilmer, både om fiktive boksere eller mindre fiktive gjengivninger av boksere fra vår egen historie. Det er inn. Det har vært skuffelser med f.eks. Southpaw (2015), som ryktene sa ville sanke inn alle Oscar-ene det året, riktig nok sa de dette før filmen kom ut og tilfellet ble noe annet, noe mer midt på treet. Det har også vært overraskelser, spesielt for undertegnede, med f.eks. Creed (2015), en film som så ut til å bli en generisk, safe bet som bare var til fordi de ville spytte ut enda en Rocky-film og tjene Rocky-penger, men der tok jeg og andre feil og den leverte sakene og nesten en Oscar til bestefar Stallone selv (Nominert, ikke vinner).

Nå er det Bleed For This sin tur, en historie basert på bokseren og verdensmesteren Vinny Pazienza (Miles Teller), fra Rhode Island, sitt  kjendisliv og utrolige comeback. Vinny gir alt hele tiden og han liker rampelyset. Arrogansen følger der etter. Som boksere i filmer flest er han kortluntet og sta som en okse, akkurat som sin far Angelo (Ciarán Hinds), som lever godt på sønnens boksekarriere. Moren Louise (Katey Sagal) er en høyst overtroisk mor som er livredd for sønnen sitt farlige karrierevalg og tørr ikke se han skade seg selv og prøver å roe ned engasjementet til faren angående boksingen. Livet til Vinny er luksuriøst, gamblingen går for fullt, pengene og damene strømmer inn. Alt er grisete godt for Vinny.  Som alle gode ting går godt, tar de også slutt. Livet snus på hodet når Vinny, etter å ha tapt tittelen sin, havner i en bilulykke og våkner opp med en brekt nakke. Beskjeden fra legen er tydelig, Vinny blir kanskje ikke å gå igjen og i alle fall ikke å bokse igjen.

Regissøren Ben Younger er tilbake i regissørstolen etter 11 år utenfor «ringen» og leverer en comeback-historie utenom det vanlige. Hvis en ser grovt på handlingen sjekker Bleed for this av i alle boksene for boksefilmens sjangerkriterier, men karakteren Vinny og hans trener Kevin (Aaron Eckhart) er en fin duo på skjermen og den utrolige reisen tilbake til bokseringen for stabeistet Vinny er godt levert og blir derfor akkurat original nok til å kunne holde deg interessert. Younger gir oss nesten ekslusivt nærbilder gjennom hele historien og vi kommer derfor tett på handlingen og karakterene. Det er en skitten og kynisk verden hvor penger er alt og helsen går ut av vinduet. Det råe og skitne er godt klippet sammen med nærbilder og gode skuespiller prestasjoner rundt hele fjøla. Om ikke det var nok er musikksporet sterkt preget av Willis Earl Beal som syr inn låter som er grove, med rustne og røffe stemmer og klang. Blod, svette og tårer er ingrediensene i en hvilken som helst boksefilm og det fungerer her også.

Selv i boksekampene er hovedfokuset og bildene sentrert rundt reaksjonene til familien, treneren og andre mennesker, ikke selve boksingen. Dette hjelper godt på en sjangerfilm som ofte kan bombarderes med svake, brukte klisjeer. Prestasjonen som vinner filmen er, likt som i Creed, treneren. Eckhart gir en fantastisk prestasjon som Kevin, den alkoholiserte boksetreneren som også gjør sitt eget comeback på boksescenen. Han er et røft og nedslitt menneske som påvirkes og utvikles av Vinnys stå-på-ånd og selvtillit. Kevin prøver igjen å lære Vinny at utålmodighet er farlig i ringen, i treningen og i livet. Sammen balanserer de hverandre ut og blir hjertet i filmen.

Mer er det ikke å si. Bleed For This leverer et nærbilde av en arbeiderfamilie og deres sønn og hans ulykke. Ting er dritt og skittent, men en må stå på. Karakterutviklingen til både Vinny, Angelo, Louise og Kevin er treig, men naturlig. En vil ikke ha vansker for å leve seg inn i hvordan karakterene utvikler seg, ei heller hvordan historien utfolder seg. Her bruker Younger, likt som Kevin, tid på å få utviklingen til å fungere. Bokseverden er hard, og en må forvente å blø for sporten. Vinny Pazienza er inget unntak. Den er akkurat original nok sjangermessig, historiekurven er nok fortsatt forutsigbar for en god del av publikumet, men det er ikke derfor vi sitter der. Det er karakterene, den deilige lydklippingen og nærbildene som drar deg inn. Anbefaler filmen til enhver fan av boksing, samt hvis du liker dramaer med en håndfull pene og grove karakterframføringer.

 

Bleed For This - Regissert og skrevet av Ben Younger, med Miles Teller, Aaron Eckhart og Katey Sagal. Lengde: 1 t 57 min. Nasjonalitet: USA. Premiere 09.12.16

 

Relaterte innlegg