«Borg/McEnroe» – Best of Enemies

Borg/McEnroe er en film som omhandler Bjørn Borg (Sverrir Gudnason) og John McEnroe (Shia LeBeouf) sin legendariske tenniskamp på Wimbledon i 1980, og hendelsene som leder opp til den.

Når mann først tenker på Bjørn Borg i dag, så er det vel kanskje boxer-shorts som kommer i tankene til folk, men tro det eller ei, Bjørn Borg var faktisk like god til å spille tennis som han er å lage boxere. Han var så god at han fikk seg en egen film, og man forstår hvorfor navnet hans er først på plakaten. Det handler for det meste om Borg og oppveksten hans, fra sint tenåring til en iskald maskin (som de kaller han i filmen) og ustoppelig entitet på banen.

Vi tror at filmen skal ta tak i begge karakterene like sterkt, men McEnroe blir farget som antagonisten mens Borg er protagonisten, eller det er i vertfall det man tror til å begynne med. Dette vises også godt i filmens oppbygning. Den er som en tenniskamp, du er både publikum og dommer, den kaster deg frem og tilbake mellom spillerne, og hodet ditt snur seg mens historien skytes frem og tilbake konstant mellom karakterene, hvor fokuset er på den største stjernen der kommentatorene hele tiden trekker opp tidligere hendelser i karrierene deres, og som bygger opp til dette øyeblikket.

En sportsfilm er ikke en sportsfilm uten syke følelser og psykologiske problemer og er derfor avhengig av gode skuespillere. Dette leverer filmen. De to rivalene holder filmen bra, men det gjør også treneren til Borg som spilles av Stellan Skarsgård, som leverer som vanlig. Vi har også Borgs forlovede Marian Simionescu (Tuva Novotny) som på en måte er en pute vi kan legge oss på og som gir et annet syn på hele affæren.

Du sitter kanskje og lurer på om dette er en film for tennisfans eller andre som vil se en akselererende og spennende tenniskamp. Det er den så absolutt, Filmens siste akt og selve kampen mellom Borg og McEnroe er like actionfylt som The Raid: Redemption og  The Terminator. Det er en film med mange kvaliteter, men klarer ikke å strekke seg helt ut og kommer neppe til å sitte på noen pall. Jeg føler dette kan ha mye med at halve filmen er svensktalende, men er noe jeg også setter veldig pris på, det verste i en film er når fremmedspråklige snakker flytende engelsk.

Tennis fan eller ikke, gå å se Borg/McEnroe på kino, jeg kan love at den er bedre enn mange av blockbusterne du har gledet deg til å se gjennom året. Om din unnskyldning er at du ikke liker nordiskproduserte filmer, synes at Stellan Skarsgård burde ha pensjonert seg, eller at Shia LeBeouf er dritt, så ta en lang titt på deg selv med selfiekameraet ditt, si til deg selv at du burde skamme deg og at du tar feil. lukk appen og finn nettsiden til din nærmeste kino, og bestill en billett.


Borg/McEnroe – Regissert av Janus Metz; skrevet av Ronnie Sandahl; med Shia LeBeouf, Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny.
Spilletid: 1 t. 40 m. Land: Sverige. Premiere: 8. september 2017. Aldersgrense: 6 år