Meny Lukk

«Certain Women» – Markant og treffende stillhet

Certain Women kaster oss inni hverdagen av fire moderne kvinner som kjemper om å bli anerkjent i hverdagen i Montanas mindre distrikter. Vi følger en advokat som kjemper for sin klient, en familie og forretningskvinne som lever i skyggen av hennes mann og en lærers humpete vennskap med en gårdsdriver.  

Filmen introduserer oss for en liten bygd i staten i Montana. Med et landskaps-sekvens av et tog som åler seg langs en åker, den summende lyden av toget som nærmer seg og det vindblåste landskapet setter tonen for resten av filmen. Intensjonen er at vi på avstand betrakter livene av tre moderne kvinner som forsøker å navigere deres tilværelse i «small-town America». Certain Women fanger den daglige stille konfrontasjonen mellom sosialt fremskritt og tradisjon. Aldeles ikke på overdådig eller svevende vis, dette er en rå representasjon av filmens tema. Å unnvære filmteknisk støy fungerer i filmens favør, noe som flere amerikanske filmskapere kan ta lærdom fra. Vi tvinges til å fokusere på de mindre gestene og sondere i karakterene: som resultat blottlegges hverdagssexismen.

Et nøkkelord for denne filmen er avstand, især kinematografisk. Vi følger rutinene av fire kvinner, uten kommentar og med få kamerabevegelser. Ofte settes karakterene i bakgrunnen av settet, rettere sagt bak mennene. Lanskapstagninger pulserer mellom handlingsforløpet og underbygger filmens stemning. Nærmest som et blankt lerret så føles disse naturbildene helt forskjellig ettersom hvilken av fortellingene vi følger. Stemningen og settingen former seg etter de enkelte karakterene og jeg må innrømme at jeg ble fullstendig investert i denne filmen.

Kelly Reichardts fortolkning av kvinnens daglige kamp er svært gripende. Certain Women skaper en dynamikk mellom intelligente kvinnelige karakterer og landlige Montana som er troverdig og ikke minst sterkt. Filmen er kanskje stille, men dens stillhet er markant og treffende. Fortellingene av disse kvinnenes liv er ikke til å gå glipp av.

Certain Women - Regissert og skrevet av Kelly Reichardt, med; Laura Dern, Michelle Williams, Lily Gladstone, Kristen Stewart. Lengde: 1 t 47 m. Land: USA. Premiere: 02.02.17. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg