Meny Lukk

“Cobain: Montage of Heck” – Ærlig og personlig om Cobain

Legende. Dopvrak. Kunstner. Nirvanas frontfigur. Kurt Cobain var mangt, og nå gir filmskaper Brett Morgen et ærlig blikk på musikeren gjennom dokumentarfilmen Cobain: Montage of Heck og gjett om det er en fulltreffer.

Dokumentaren, som premierte på Sundance Film Festival, handler helt og holdent om livet til 90-tallets rockeikon Kurt Cobain. Brett Morgen fikk tillatelse av Courtney Love, Cobains kone, til å gå i deres private arkiver for å hente materiale til filmen. Han fikk lov å velge og vrake mellom sangtekster, dagbokutskrifter, video-opptak, tegninger, båndopptak og malerier. Han fant til og med en sex-tape ingen hadde sett før.

Kurt Cobains historie er allerede meget kjent. Denne kunstnersjelen som ønsket å uttrykke sine følelser gjennom musikk og suksessen til Nirvana, som toppet alle hitlister. Et liv med familieproblemer, narkotika, usikkerhet, skam og et ekteskap som skapte mye medieoppstyr og kalt for «det moderne John Lennon og Yoko Ono». Hans historie har blitt fortalt mange ganger gjennom MTV-spesialer, men Brett Morgen tar et mer personlig standpunkt. Han intervjuer ikke kjente musikere eller dagens rockeband, men hans familie og nærmeste venner. Gjennom usette filmopptak fra barndommen går vi inn på Cobain som medmenneske og kunstner. Det vises hvor mye han hatet å bli ydmyket og hvor mye han verdsatte en trygg familie. Det originale her er hvordan dette blir fortalt, litt inspirert av Pink Floyd – The Wall, gir den oss en visuell rik filmopplevelse med animerte sekvenser, istedenfor å følge de vanlige følgeslinjene for dokumentarer. F.eks. blir tenårene til Cobain illustrert gjennom en skikkelig intens montasje som tar ibruk hans voldsomme tegninger og tekster med alle synonymer for hat og misnøye, til den dundrende trommerytmen i «Scentless Apprentice». Det er helt jævlig rått.

Med en innovativ måte å kombinere dokumentaropptak sammen med animasjon og utheving av dagbokutdrag, opplever vi en hjerteskjærende reise som er så ekte som du kan få det. Cobains første selvmordsforsøk, i tenårene, blir fremstilt som en animasjonsfilm som balanserer penselstrøk og blyanttegninger på et briljant og realistisk vis. Det er sjeldent jeg har følt å komme så nært en artist enn det jeg gjorde med Cobain i denne filmen. Det er kanskje ikke så rart, da filmen er på to og en halv time, men lengden hemmet aldri interessen og engasjementet jeg følte underveis.

Etter at siste tone har spilt og rulleteksten er forbi, puster du gjennom Kurt Cobain. Det er den mest ærlige, deprimerende og definitive filmen om hans liv som eksisterer. Ved å intervjue få mennesker, men heller å bruke mye av Cobains kunstverk, sangtekster, dagbokskriblerier og filmopptak, får vi et genuint og personlig portrett av dette legendariske ikonet, selvfølgelig til låtene fra bandets historiske plater. Nirvana-fans må få med seg denne filmen, og ikke bare de, men alle med en interesse for musikk, kommer til å få sansen for dette utrolige verket.

cp


Cobain: Montage of Heck – Regisser av Brett Morgen.
Spilletid: 2 t. 25 m. Land: USA.

Relaterte innlegg