Meny Lukk

“Crimson Peak” – Bra atmosfære, skuffende spøkelser

Crimson Peak er regissør Guillermo Del Toros etterlengtede hjemkomst til skrekksjangeren, som han taklet med bravur i filmer som Pans Labyrint og Djevelens Ryggrad.
Filmen når dessverre ikke de samme høydene som disse filmene, men har likevel enkelte kvaliteter som gjør den severdig.

Filmen starter som et slags melodrama med spøkelser, men utvikler seg snart til et skrekkmysterium. Vi følger Edith (Mia Wasikowska) som, i strid med sin fars ønsker, forelsker seg i den fremmede baronetten Thomas Sharpe (Tom Hiddleston). Da faren blir drept, gifter hun seg likevel med den mystiske fremmede og flytter inn i hans gigantiske falleferdige hus, sammen med hans søster, Lucille (Jessica Chastain). Vi får også vite allerede i første scene at Edith flere ganger har sett spøkelser, noe hun fortsetter å gjøre når hun flytter inn i sitt nye hjem.

Selve huset er et av filmens sterkeste kort, og kjennes nesten ut som en karakter i seg selv. Huset skiller seg fra de fleste andre spøkelseshus ved å ha en egen personlighet, med sine skitne vegger og hull i taket. Det at snøen utenfor huset blir farget blodrød av leire, bidrar til den uhyggelige stemningen som omslutter huset. Kinematografien er også sterk, og lykkes i å bringe frem den stemningen en slik film skal ha.

Dessverre lever ikke selve spøkelsene opp til resten av atmosfæren i filmen. Del Toro har her falt i fellen ved å vise spøkelsene alt for tidlig og dermed fjerne mystikken rundt dem. Skal en satse på å vise spøkelsene helt fra starten av bør de i det minste ha et skremmende utseende, noe disse figurene mangler, da de veksler mellom å se ut som halloween-kostymer og åpenbar CGI.

Skuespillerne er dyktige, men får her lite å arbeide med i form av flerdimensjonelle karakterer. De fyller likevel rollene sine godt og gjør det de kan for å skape rett effekt på tilskueren.
Handlingsforløpet fremstår også noe forutsigbart etter hvert, noe som gjør at en del av mystikken kjennes bortkastet.

Som helhet er filmen et greit tidsfordriv, og ikke et dårlig valg å se rundt Halloween. Den setter en i god gammeldags skrekkfilmstemning, selv om den ikke makter å skremme noe nevneverdig, og dermed blir ganske forglemmelig.


Crimson peak - Regissert av Guillermo Del Toro; Skrevet av Guillermo Del Toro og Matthew Robbins; med Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain og Charlie Hunnam. Spilletid: 2 t. Land: Usa. Premiere: 16. Oktober 2015. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg