Meny Lukk

Typisk modernistisk norsk film!

De umoralske – Regi: Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen – Atomfilm A/S – 1t. 26 min.

skjermbilde-2013-09-03-kl--13-15-46-e1378207004226

Dette er historien om de to lystløgnere og lykkejegerne Camilla og William som begge er på rømmen. På toppen av det hele har de en liten unge sammen. Etter å ha blitt kasta ut av leiligheten og uten arbeid bestemmer William seg for å lure og manipulere den rike tenåringsgutten og hasjmisbrukeren Anders til å la Camilla bruke huset hans som et midlertidig bordell fram til William har fått nok penger til å rømme til Spania.

Selv om jeg med glede liker å nyte en norsk modernistisk film fra tid til annnen, føles dette egentlig som om denne filmen er ti år for sent ute. Da var minimalistisk lavbudsjettfilm på sitt mest populære, med filmer som blant annet Alt for Egil og Mongoland. Dens bruk av håndholdt shaky-cam føles rett og slett for amatørmessig og lite gjennomtenkt i disse dager.  Det verste av alt er bruken av tegnede animasjonskarakterer som dukker opp ut av det blå. Det får denne filmen til å minne om en film klippet og redigert i iMovie.

Ser man bort fra de tekniske aspektene er filmen ellers ganske svak, kanskje mest på grunn av de dårlige skuespillerne og et nokså tamt manus. Filmen har derimot en ganske komisk undertone, med en veldig svart, pervers humor. Filmen kan også beskrives som en kommentar mot jante-Norge, og et sterkt ønske om et mer liberalt og vågalt levesett som det gjøres i Amerika. Det er ingen tilfeldighet at både Camilla og William tar countrydansetimer.

Jeg vil allikevel si at jeg likte spesielt godt Anders som karakter. Han er faktisk den eneste sympatiske karakteren i hele filmen. Unggutten med en stor sexlyst som aldri kan bli tilfredsilt på grunn av andre alfahanners nærvær. Ellers er det bare et hav av stereotypiske, usympatiske, sjåvinistiske mannsgriser som til tider kan virke litt komiske, men som ellers bare vitner om et dårlig strukturert manus.

Min konklusjon av denne filmer er at det generelt sett er en dårlig gjennomført film, med med noen komiske og melodramatiske lyspunkter, men ellers kun enda en middelmodig modernistisk norsk film.

Relaterte innlegg