Meny Lukk

«Death By Design» – En skikkelig reality check

 

Death By Design er amerikansk dokumentar av en typen som gnager litt på samvittigheten din. I filmen tar regissøren, Su Williams, oss med på en informativ omvisning bak fasaden til verdensledende selskapers mobil- og dataproduksjon. Denne reisen tar oss med til amerikanske forstader hvor hele nabolag har blitt forgiftet av lokale fabrikker, med fatale følger. Vi blir også tatt med til Kina, der vi blir vitne til den omfattende forurensningen av naturen og de umenneskelige arbeidsforholdene folk blir utsatt for, for å sette sammen våre smarttelefoner.

Den offisielle beskrivelsen av filmen stemmer ganske bra; «du vil aldri se på mobiltelefonen din på samme måte som før». Det er vanskelig å ikke bli berørt av denne dokumentaren, da den omhandler noe som er svært nærliggende for så å si alle, spesielt her i den vestlige verden. Stilmessig er det ikke noe nytt, bare veldig grunnleggende dokumentarformel: Tydelige helter i miljø- og fair-trade-forkjemperne og andre miljøbevisste gründere. Tydelige skurker i store, korrupte og gjerrige selskaper som Intel og Apple. En god del arkivklipp, avdekninger av skandaler, intervjuer med både fagfolk og pårørte. Poenget med Death By Design er åpenbart ikke stilen, men budskapet og ønsket om å bevisstgjøre folk på situasjonen.

Som nevnt kan Death By Design gnage litt på samvittigheten, som så mange miljøorienterte dokumentarer gjør, men la ikke dette skremme deg bort. Filmen har mye nyttig å lære bort og du vil mest sannsynlig se ditt eget forbruk i et annet lys når du går ut av kinosalen. Jeg mener dette er en dokumentar som vil endre folks tenkemåte til det positive både for seg selv og miljøet, og det er absolutt en film alle burde ta seg tid til å se.

Regissert av Sue Williams. Spilletid: 73 min. Nasjonalitet: USA.

Relaterte innlegg