Meny Lukk

“Den 12. mann” – Kjølig okkupasjonsdrama

I lyset og fremgangen av norske krigsfilmer, legger denne gangen Den 12. mann seg i rekken. Den nye norske filmen kjører på med Hollywood-modellen, forhåpningene er store, stemningen er dyster, og filmen skuffer absolutt ikke.

Den 12. mann, basert på den sanne historien om instrumentmaker Jan Baalsrud (Thomas Gullestad), trekker oss ut i kulden for å fortelle historien om den eneste overlevende av de tolv sabotørene fra kompani Linge som ble oppdaget og fanget av Gestapo 29. mars i 1943.

Til tross for filmens svakheter som svake skuespillerprestasjoner fra mindre karakterer, overdreven forklaring og mindre kontinuitetsfeil, er filmen å regne som et svært godt verk i skildringen av Baalsruds brutale ferd. Når det er sagt at skuespillerprestasjonene i noen av de mindre rollene ikke er helt på topp, er det likevel mye positivt å si om de større rollene vi blir introdusert for. Gullestad imponerer i sin første store filmrolle, og bærer filmen på en god måte, samt hans innslag av humor som komikeren han opprinnelig er kjent som.

Det vakre norske landskapet er noe som går igjen i filmen, og jeg er ikke foruten følelsen av en viss patriotisme der jeg sitter i kinosalen og ser bildene av det norske land utfolde seg. Musikken er godt tilrettelagt for å forsterke alle de følelsesladde og røffe scenene i filmen, og alt i alt så fungerer både lyd og kinematografi svært godt om hverandre.

Filmen er likevel ikke for den sarte sjel. Store deler av filmen baserer sin skildring på de groteske torturhandlingene som ble utført av nazistene mot kompani Linge, samt egenutført amputasjon, tro til historiens originale opprinnelse. Det er lett å bli sittende å skjelve i kinosetet på en allerede kald desemberdag mens Baalsrud, kaver seg gjennom den nordnorske vinteren.

Med en noe laber rating på sine tidligere filmer burde det kunne forventes at Zwart også denne gang stiller svakt, men dette blir fort motbevist. Den 12. mann er bygget opp av spenning fra start til slutt, og vekker gjennom hele opplevelsen sterke følelser. Nordisk Film og Zwart Arbeid presenterer denne gangen en ny norsk perle. Den 12. mann er å regne som et svært godt gjennomført stykke norsk film, som lyses gjennom av den ekstreme dedikasjonen til rollen av Gullestad. Jeg selv befinner meg nok fort tilbake foran lerretet for enda en visning.

https://www.youtube.com/watch?v=TeJg3mq6FYI

Den 12. mann - Regissert av Harald Zwart; skrevet av Petter Skavlan; med Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren Pettersen, Marie Blokhus. Spilletid: 2 t. 15 min. Land: Norge. Premiere: 25. desember 2017.

Relaterte innlegg