Meny Lukk

Den perfekte drikkelek!

White House Down – Regi: Roland Emmerich – Centropolis Entertainment / Mythology Entertainment / Iron Horse Entertainment – 2 t. 11 min.

white-house-down-tatum-foxxjpg-47395c68d1e4561b

Kongen av katastrofefilmer, Roland Emmerich (Independence Day) tar nå for seg en bygning han på nytt har lyst til å sprenge, nemlig Det hvite hus. Selv om det ikke er en laserstråle denne gangen, så får i hvert fall bygningen en god omgang juling av en paramilitær gruppe, ledet fra innsiden av presidentens sikkerhetssjef, Martin Walker (James Woods). Han har tatt kontroll over Det hvite hus og er ute etter President James Sawyer (Jamie Foxx) etter at sistnevnte beordret amerikanske soldater ut av Midtøsten. Sikkerhetsvakten John Cale (Channing Tatum) er, sammen med sin datter, på en omvisning i huset, og datteren blir tatt som gissel av terroristene.  Det blir så Cales jobb å redde datteren fra terroristene, og samtidig få presidenten ut i live.

I et parallelt univers hvor Die Hard og Olympus Has Fallen ikke eksisterte, ville White House Down blitt mottatt med stående applaus . Men slik er det ikke i vårt univers, tvert i mot er det en uoriginal actionfilm med alle tenkelige actionklisjeer og endimensjonale karakterer. Filmen kunne vært en god, hjernedød actionfilm, hadde det ikke vært for de utrolige tørre vitsene som nesten aldri treffer den rette tonen, slik at det føles mer pinlig enn morsomt. Hadde regissøren valgt å ikke ta handling så seriøst og kanskje ansatt noen komedieskribenter tror jeg at denne filmen kunne blitt en helaftens actionkomedie på linje med Hot Fuzz.

Filmen inneholder også en god del stereotyper som leser opp dårlig skrevet dialog som bare er for latterlig.  Men det er James Woods’ skurkekarakter som virkelig passer bra inn i denne filmen. Nå er jo Woods ganske kjent for sine skurkeroller, men jeg syntes han var en effektiv skurk som i motsetning til resten av rollebesetning sa de rette replikkene til rett tid. Jeg følte at han var den eneste som var riktig castet. Det er uansett en klisjéfylt skurk, men hadde dette vært en komedie så hadde Woods vært den rette Leslie Nielsen-arvtager.

Actionmessig sett er filmen absolutt mer enn akseptabel, med noen intense biljakter og Black Hawk-angrep. Det er slett ikke den dårligste actionfilmen jeg har sett. Jeg syntes at etterretningstjenestens frustrasjon og handlekraft var spennende nok. Og uansett hvor tørre vitsene til Channing Tatum og Jamie Foxx var, hadde de dog den rette ”buddy cop”-kjemien.

Oppsummert: Filmen byr ikke på noe spektakulært, men det går jo alltids an å organisere en drikkelek hver gang en tørr action-one-liner dukker opp.

Relaterte innlegg