Meny Lukk

Deneuve bak rattet

Betties reise – Regi: Emmanuelle Bercot – Fidélité Films / Rhône-Alpes Cinéma / Wild Bunch – 1 t. 56 min.

Catherine Deneuve som "Bettie". Akk, den som var ung igjen...
Catherine Deneuve som “Bettie”. Akk, den som var ung igjen…

Om regissøren
Franske Emmanuelle Bercot er relativt ukjent utenfor sitt hjemland. Betties reise (originaltittel Elle s’en va) er hennes fjerde kinofilm. Den hadde premiere på årets Berlinale. Sammen med regissøren Maïwenn skrev hun manuset til dramaet Polisse, som gikk på norsk kino i fjor.

Handling
Bettie (Catherine Deneuve) er en tidligere skjønnhetsdronning fra Bretagne. Nå eier hun en lite lønnsom restaurant, og bor i barndomshjemmet med sin gamle mor. Når hennes elsker forlater henne for en 25 år gammel studine, får hun nok. Hun setter seg i bilen, og reiser avgårde uten ett ord til noen. På reisen møter hun nye mennesker, og får en sjanse til å bli kjent med barnebarnet sitt, Charly (Nemo Schiffman).

Down the road again
Dette kan med rette kalles en road movie. Protagonisten har kjørt seg fast i livet, retter nesa mot nye steder og opplever ting på veien som forandrer livet for alltid. Idéen er gammel, og det er blitt utført bedre enn i Betties reise flere ganger. Møtene på veien tilfører ikke fortellingen noe særlig, og jeg savner et ordentlig mål med reisen. Dessverre blir jeg sittende og tenke på helt andre ting.

Gårsdagens skjønnhet
Det finnes lyspunkter. Tittelrollen Bettie spilles heldigvis av veteranen Catherine Deneuve (70), kjent fra Polanskis Repulsion og Buñuels Belle du jour. Hun er kameraets og vårt fokuspunkt i filmen, og antakelig grunnen til at denne filmen ble kjøpt inn til norsk distribusjon. Bettie er ei dame med sine problemer, men spilles freskt og freidig av rutinerte Deneuve. Hun er perfekt for rollen som forhenværende skjønnhetsdronning, og holder seg uforskammet bra.

Frustrert fransk frue-sjangeren
Det er kun tre år siden Deneuve spilte i François Ozons Potiche, en film som i Norge er kjent som Frustrert fransk frue. Denne tittelen beskriver godt en “undersjanger” av franske filmer som stadig dukker opp. Sist jeg sjekka var jeg ikke en dame på 50 + med sans for god rødvin, og jeg føler meg derfor ikke som del av målgruppa. Litt flåsete sagt kanskje, men filmen passer nok bedre for et voksent publikum.

Betties reise er en ufokusert road movie med få minneverdige øyeblikk, men med Catherine Deneuve bak rattet blir turen en god del lettere å komme seg gjennom.

Relaterte innlegg