Meny Lukk

«Det er bare verdens undergang» – Ubehagelig og herlig familiedrama

Xavier Dolan, mannen bak Mommy (2014) og musikkvideoen til Adeles «Hello» har rekruttert noen av de største skuespillertalentene Frankrike har å by på for sin nyeste film om forfatteren Louis som kommer hjem til familien sin for å fortelle at han er døende. Louis har vært borte i 12 år og all kommunikasjon mellom han og familien har vært gjennom postkort, det blir gjort åpenbart at han ikke lenger kjenner familien og at de ikke kjenner han.

Dette er en sånn film hvor premisset er hele plottet, det som driver filmen er heller karakterene selv og dynamikken mellom dem. Louis’ lillesøster var kun 5 år gammel når han dro og fikk aldri tid til å bli kjent med han, men forfatterskapet og de få minnene hun har gitt henne en intens respekt for broren sin. På den andre siden har vi hans eldre bror, Antoine, som ikke har tilgitt Louis for at han dro. Hele familien, til og med svigerinnen hans, vet ikke helt hvordan de skal forholde seg til han: de respekterer alt han har oppnådd i verden men de hater at han dro.

Uten et konkret plott å følge er det viktig at skuespillerne bærer karakterene sine og holder publikums interesse, heldigvis er ikke akkurat dette et problem her. Vincent Cassel, Marion Cotillard og Léa Seydoux imponerer som de vanligvis gjør. Spesielt Marion utmerker seg som den skrale og forsiktige Catherine, kona til Antoine.

Intense karakterstudier er det Xavier Dolan gjør best og dette er intet unntak. Både manus, regi og kinematografi er til å skryte av og spesielt interessant er bruken av kun naturlig lys gjennom hele filmen. Tidligere har filmene hans blitt kritisert for å være pretensiøse og overflødige men dette er definitivt et unntak, i alle karakterene er det trekk hvem som helst kan kjenne seg igjen i og Dolan gjør en god jobb med å uttrykke det.

Dette er kanskje ikke en film for alle, men om du ønsker å sette deg inn i godt utdypete karakterer og lære de å kjenne er dette filmen for deg, selv om det er lett å forstå om noen ville kalt den «kjedelig» på grunn av mangelen på et konkret handlingsforløp. Om en klarer å sette seg inn i filmen vil man få en minneverdig filmopplevelse.

Det er bare verdens undergang - Regissert og skrevet av Xavier Dolan, med; Gaspard Ulliel, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Lea Seydoux. Lengde: 1 t 40 m. Land: Canada. Premiere: 03.03.17. Aldersgrense 9 år.

Relaterte innlegg