Meny Lukk

«Det norske hus» – Litt vel overdreven satire om flyktningkrisa

Denne filmen fra Jan Vardøen handler om en mann fra Persia som heter Ramin, han er flyktning og ønsker å få bo i Norge. Ganske seriøst tema? Joda, men en seriøs film er det ikke. For å få bli i Norge må Ramin gjennom en rekke prøver på innvandrerskolen «Det Norske Hus» eller Akademiet som består av blant annet å smøre matpakke med brunost og leverpostei, å stå på ski og å spise smalahove.

Hele filmen er en satire på norsk kultur og dens reaksjoner til flyktningkrisen og generelt innstillingen mot folk med innvandrerbakgrunn. Jan Vardøen følte nok at det var nødvendig å uttrykke følelsene han hadde rundt dette eller så tenkte han at dette er noe folket vil sluke på grunn av temaets relevans. Problemet er bare at satiren er så åpenbar og opp i trynet på tilskueren at det blir slitsomt å se på. Spøkene i filmen er spøker enhver nordmann har hørt hundrevis av ganger. Født med ski på beina, appelsin og Kvikk-lunsj på tur og alt det der. Hadde Han skrudd det litt ned og gått for en litt, bare litt mer seriøs tone hadde filmen kanskje vært mer tålelig. I starten av filmen var det gøy, men det ble litt for mye på tross av filmens korte lengde.

På den positive siden så takler hovedrolleinnehaver Sharukh Kavousi manuset bra og klarer å imponere med det han har. Også det besetningen på Akademiet gjør er fornøyelig å se på, der finner vi blant annet Knut Nærum og Ingeborg Raustøl. Kinematografien er heller ikke til å klage på med masse pene droneopptak av norsk natur. Greit soundtrack også forresten.

Det er også noen sekvenser i filmen som er underholdende på grunn av hvor bisarre de er, for eksempel en scene hvor Ramin finner en gruppe rødhårede barn foran hver sin pc mens de inntar ubegrensede mengder ostepop i en kjeller. Det er en del slike ting som skiller seg ut i fra de enklere «spøkene» i filmen.

Dette er kanskje midt i blinken for noen om de er spesielt interessert i innvandringsdiskusjonen eller utenrikspolitikk, men om man vil ha det gøy på kino uten å bli foret med politikk bør man kanskje velge noe annet. Ikke at det nødvendigvis er ille å ha et politisk tema i en film, men i dette tilfellet er det alt for lite subtilt og det trekker ned på kvaliteten av resten av filmen. Som nevnt er det gode skuespillerprestasjoner og filmen er god produksjonsmessig så saken er ikke helt uten sine lyse sider men det er ikke nok til at filmen gjør seg verdig et vidt publikum, men kanskje det holder for spesielt politisk interesserte og satirefans.

https://www.youtube.com/watch?v=JRzFUk6IomY

Det norske hus - Regissert av Jan Vardøen, skrevet av Jan Vardøen og Knut Nærum, med; Sharkuh Kavousi, Gard B. Eidsvold, Hege Schøyen. Lengde: 1 t 20 m. Land: Norge. Premiere: 17.02.17. Fri Aldersgrense.

Relaterte innlegg