Meny Lukk

Don Jon forfører publikum

Don Jon – Regi: Joseph Gordon-Levitt – Voltage Pictures / HitRecord Films – 1 t. 30 min.

Scarlett og Joseph i "Don Jon"C

Scarlett og Joseph i Don Jon

Om regissøren
Hollywood-yndlingen Joseph Gordon-Levitt (32) trenger knapt noen introduksjon. Han er bl.a. kjent fra Inception10 Things I Hate About YouLooper og 50/50. Don Jon er hans regidebut.

Handling
Jon (Joseph Gordon-Levitt) er en klassisk playboy som oppsøker utesteder, setter opp musefeller og tar med seg damer hjem, alltid “en åtter eller bedre”. Han kalles derfor Don Jon av de misunnelige kompisene. Likevel synes Don Jon at nettporno er bedre enn sex, fordi han aldri klarer å slippe seg løs med ei ekte dame. Bare lyden av åpningslyden på Mac’en gir ham stå. En kveld på byen får han øye på en ekte “tier”, Barbara (Scarlett Johansson), men oppdager at han virkelig må jobbe for det, skal han ha kjangs på henne.

Shame med humor
Don Jon tar for seg sexavhengighet, et emne som også sto sentralt i Shame (Steve McQueen, 2011), en av de beste filmene fra de siste årene. Her slutter imidlertid likhetene mellom disse to filmene. For mens Shame var iskald, distansert og dvelende, er Don Jon hurtig og hylende morsom, og den tar med publikum med inn i hodet til den avhengige.

Cocky på skriftestolen
Karakteren Jon er glimrende spilt og skrevet; en cocky, selvhøytidelig og kynisk muskelmann. Hver søndag går han i kirken med familien, og han skrifter for presten om sine synder. Han blir tilgitt, sier noen bønner mens han gjør hang-ups på treningssenteret, og fortsetter som før. Jon har trekk som på enkelte vis minner om Patrick Bateman i American Psycho, men Jon viser sanne følelser, samt vilje og evne til å forandre seg.

Gordon-Levitts fristelse
Dette er en utrolig underholdende film, og Joseph Gordon-Levitt imponerer. Han står nemlig oppført som hovedrolleinnehaver, regissør og manusforfatter! Han klarte ikke å motstå fristelsen av å caste Scarlett Johansson som sin “love interest”, men man kan vel ikke klandre ham. Tross alt er det ingen andre som kunne fylt rollen som drømmedama, skal man tro de fleste sexiest-woman-alive-kåringer.

Gordon-Levitts regidebut Don Jon er ikke filmen man ser med foreldrene sine (anslaget er en kavalkade av svært eksponerte kvinnekropper, for å nevne noe), men du og vennene dine vil ha en råbra kveld!

Relaterte innlegg