Meny Lukk

Klisjéfylt underholdning

Edge of Tomorrow – Regi: Doug Liman – Warner Bros. / Village Roadshow Pictures / 3 Arts Entertainment / Translux / Vix Media – 1 t. 43 min.

edge-of-tomorrow-4

En utenomjordisk rase invaderer planeten, og det virker som at ingen av jordas forsvarsstyrker kan holde den aggressive fienden tilbake, men så vinner menneskeheten en stor seier og moralen stiger. Major William Cage (Tom Cruise), som aldri har vært i kamp, blir sendt til fronten av en stor menneskelig invasjon som skal drive fienden tilbake, men invasjonstyrken finner seg plutselig i et selvmordsoppdrag, Major Cage blir drept innen få minutter. Så våkner han opp på invasjonsdagen igjen, og finner ut at han må oppleve samme dag om og om igjen, helt til han finner den kjente heltesoldaten Rita (Emily Blunt). Sammen forsøker de å bruke Cages evne til å endre utfallet i krigen.

Edge og Tomorrow byr på en blanding av tidsreise, krig, og eksplosjoner. Hvis dette høres ut som en oppskrift på en actionfilm satt i fremtiden så er det fordi det nettopp er hva det der, og det du forventer å se i en Hollywood-actionfilm finner du i denne filmen på godt og vondt. Det er som om regissør Doug Liman fant frem håndboken for Hollywood-klisjéer og plastret inn så mange han klarte. Klisjéer er nødvendigvis ikke en dårlig ting, så lenge de er presentert med stil og originalitet, men dette er fraværende, fordi Edge of Tomorrow er en film vi har sett tusen ganger før. Ikke minst med Tom Cruise i hovedrollen. Heldigvis gjør Tom Cruise, samt den kvinnelige birollen Emily Blunt, en god prestasjon i sine roller. Det samme kan sies for resten av besettingen, men ingen som skiller seg spesielt ut.

I en film hvor tidsreise er en sentral del av plottet er det viktig å holde en narrativ flyt publikum kan henge med på, og høye krav stilles til klippingen. Det er her filmen imponerer. Kinematografien og klippingen er tilfredsstillende og nokså god. Den er lett å følge med på og man sitter ikke igjen som et spørsmålstegn. Spesialeffektene er skarpe og en fryd for øyet, men dette er forventet av en Hollywood-film av dette kaliberet.

Hvis du ikke har noe imot å se en typisk actionfilm med masse eksplosjoner, en liten porsjon humor, og en rekke klisjéer du har sett før, så vil denne filmen gi deg underholdning. Setter du derimot litt høyere krav og trenger mer enn det typiske, vil den kanskje ikke tilfredsstille, med mindre du er en av dem som liker å se Tom Cruise dø om og om igjen på forskjellige, bisarre måter. I så fall har du funnet den hellige gral i Edge of Tomorrow.

Relaterte innlegg