Meny Lukk

En haug underholdene hevnhistorier

Wild Tales – Regi: Damián Szifron – Argentina/Spania – 2 t. 2 min.

Wild Tales

Wild Tales har “tales” i tittelen sin for en grunn. Det er ikke bare en historie du får se her. Heller ikke tre, som er normen med filmer med flere plot, men hele seks korte historier om forskjellige fortvilede mennesker.

Det er også en grunn til at ikke mange våger å fortelle flere enn tre historier i en film. Jo flere plot, jo flere rollefigurer, jo mer å forholde seg til. Dette gjør det vanskelig å bli emosjonelt engasjert for rollefigurene. Det er vanskelig nok å få publikum investert i tre forskjellige historier, men seks gjør det nesten umulig. Heldigvis er det ikke regissøren vil vi skal heller. Han leder oppmerksomheten din på innholdet og måten han fremstiller det.

Tematikken går igjen i hver historie som blir fortalt og vist, men blir presentert på ulike måter. Det ligger liten tvil om at det er hevn og raserisituasjoner som belyses i disse fortellingene, og hvordan mennesker håndterer de på ulik måte. Noen tyr til grenseløs brutalitet, mens andre bruker psykisk terror. Noen tar hevn impulsivt og andre planlegger det nøye.

Det er greit å få ulike vendinger i en film som prioriterer tema fremfor alt annet, men seks forskjellige historier er kanskje litt i overkant. Etter den tredje historien har blitt fortalt har publikum skjønt poenget. Det trengs ikke skyves inn med teskje. Så hvorfor åpner vi da munnen og ber pent om mer? Hvis det blir kjedelig å slå en død hest med en pinne, bytt ut pinnen med et maskingevær.

Damián Szifron får dette til å fungere med utmerket utvalg av musikk, kamerateam som vet hva de gjør og et solid lyd-team. Volden er rå og brutal, men oser av mørk humor som ville gjort Quentin Tarantino stolt, og volden som ikke er fysisk er så sjelsknekkende at de kunne imponert sør-koreanske regissør Ki-duk Kim.

Wild Tales viser deg ikke en ny side av hevn eller raseri du ikke visste fra før, men den prøver heller ikke å lære deg noe, den prøver å underholde, og det er lett å la seg underholde av denne type mørk humor og brutalitet om man setter pris på den slags.

Relaterte innlegg