Meny Lukk

“Ett Minutts Stillhet”- konsekvensene av ett minutt

Det er 1956 og vi befinner oss i Øst-Tyskland. Etter å ha vært på kino i Vest-Tyskland får kameratene Theo og Kurt innblikk i det ungarske opprøret. Tilbake på skolen oppfordrer de klassekameratene, ganske spontant og uten noen spesifikke baktanker, å ha to minutters stillhet for ofrene i Ungarn. Denne handlingen skal få store konsekvenser for hele klassen.

I en tid der Øst-Tyskland er sovjetokkupert, er ikke noe som helst tegn til motstand verdsatt. Rektoren på skolen forsøker i utgangspunktet å holde denne hendelsen fra å bli kjent, men folkeopplæringsministeren finner fort ut om det og anklager klassen for å være kontrarevolusjonær. Hvis lederen ikke blir angitt innen en uke vil alle måtte møte store konsekvenser.

Denne filmen er basert på den selvbiografiske boken til Dietrich Garstka. Forskjellene mellom Øst- og Vest-Tyskland blir illustrert godt i filmen og man får som tilskuer innblikk i de indre konfliktene i landet. Videre får man bedre forståelse for hvordan det var å være ung i en vanskelig og høyt politisert tid.

Det er ikke bare én hovedkarakter i denne filmen og man blir som tilskuer invitert hjem til flere av elevene i klassen. Dette gjør at man får en bedre forståelse av hvem disse menneskene er og hva de setter på spill hvis de ikke angir lederen. Det største innblikket får man kanskje hos Theo. Han er den første i familien sin som har muligheten til å ta avgangseksamen og denne muligheten mister han hvis alle tier.

Dette er en film som knytter sammen temaer som mot, vennskap og stolthet. Karakterene er komplekse og dialogen er god og unngår klisjéer. Selv om filmen er et drama, er den til tider også veldig morsom.  At humor brukes gjør at stemningen ikke blir for tung i og med at filmen tar for seg en seriøs hendelse. Videre er musikken komponert av Christoph M. Kaiser og Julian Maas. Den er nydelig og forsterker stemningen til stede.

Regissøren (Lars Kraume) fra Jakten på Adolf Eichmann, et annet drama som omhandler etterkrigstiden i Tyskland, er skaperen av denne filmen også. Man trenger ikke å ha en over gjennomsnittets historieforståelse for å like Ett Minutts Stillhet. Det som man kanskje ikke har kunnskap om på forhånd blir illustrert godt i løpet av filmen.

Ett Minutts Stillhet er en god samfunnskritisk film. Hvis man har lyst til å se en film som gjenskaper en ekte hendelse ved hjelp av gode skuespillere, anbefales denne.

Ett Minutts Stillhet - regissert av Lars Kraume; skrevet av Dietrich Garstkaog og Lars Kraume; med Jonas Dassler, Michael del Coco og Sina Ebell. 
Lengde: 1 t. 51 min. Land: Tyskland. Aldersgrense: 12 år. Premiere: 02.11.18

Relaterte innlegg