Meny Lukk

“Fifty Shades Freed” – Trilogiens høydepunkt

Etter at Anastasia (Dakota Johnson) og Christian (Jamie Dornan) har giftet seg med et storslagent bryllup, lever de et liv fylt med luksus og erotikk. I bakgrunnen ligger det onde krefter og venter på å slå til. Noen er ute etter å hevne seg på Christian, og Anastasia må finne ut sannheten, før alt rakner og ødelegger forholdet deres.

Da jeg skulle dra å se denne filmen måtte først starte med å se de to første filmene, Fifty Shades of Grey (2015) og Fifty Shades Darker (2017). Jeg følte jeg var den eneste i Norge, og sikkert i resten av verden, som ikke hadde sett disse filmene. Jeg visste jo hva de handlet om, jeg hadde sett trailere og hørt på samtaler og diskusjoner rundt filmen, og bøkene. Filmene er basert på Fifty Shades-triologien skrevet av Erika Mitchell, kjent som E.L. James.

Siden jeg ikke hadde sett de to første filmene i serien bestemte jeg meg for å gjøre det et par dager før jeg skulle se den siste, både fordi det er greit å ha forhistorien til det som skjer og fordi det kan være greit å ha de to filmene friskt i minnet. Personlig syntes jeg den første filmen var litt langsom og at den aldri kom helt i gang, mens den andre filmen likte jeg bedre. Det var mer som skjedde, og man ble bedre kjent med hovedkarakterene. Dette gjorde jo at jeg satte større krav til den siste filmen som jeg skulle se. Ut ifra traileren virket det som det kom til å bli mer action, og jeg, som mange andre, forventer en bra film. Håpet i alle fall.

Og for å si det slik, filmen skuffet ikke. Fra den startet til den sluttet var jeg som klistret til skjermen. Bare det å se på luksusen de lever i, og ikke minst det å se Christian (Jamie Dornan) uten skjorte gjør dette til en bra film. Neida. Joda.

I løpet av filmen både lo jeg, gråt litt, og ble overrasket opptil flere ganger. Filmen byr på mange overraskelser og mye spenning. Anastasia sine små, kjappe og morsomme kommentarer og det at hun er litt klumsete får nok de fleste til å trekke på smilebåndet. Christians trang til å kontrollere Anastasia byr på både vanskeligheter og morsomheter. Jeg er så glad for at jeg så de to første filmene først, fordi i første film blir vi litt kjent med karakterene, og i den andre filmen får vi større innblikk i personlighetene. I tredje film kommer man innpå karakterene på et dypere nivå, noe som gjorde at jeg forstod mer hvorfor de reagerte slik de gjorde, og hvordan de gjorde, i tillegg til at jeg følte med dem. Jeg kjente gleden, sorgen og kjærligheten. Jeg ble dratt inn i filmen og følelsene.

I «Fifty Shades Freed» merker man at Anastasia og Christian har vokst, de har blitt mer voksne og har fått et dypere og mer meningsfullt forhold enn slik det startet. Filmen handler om trofasthet, tilgivelse, kjærlighet. Kompliserte forhold. Filmen viser også hvordan mennesker som har opplevd fæle ting tidlig i livet, kan slite med det i lang tid. Med traileren til ettertanke, skal jeg skal ærlig innrømme at jeg ble litt skeptisk og redd for at det kom til å bli masse action og slåssescener og gudene vet hva. Her ble jeg også veldig positivt overrasket, hvor det var litt mer realistiske actionscener, hvis man ser på hele filmen.

Litt på den mer kritiske siden, følte jeg at det til tider ble for klisjéaktig, både replikker og scener. Det var også noen scener hvor jeg ble litt, jeg vil ikke si satt ut, men det virket rart. Noe filmskaperne har vært flinke til, og som jeg også tror de har tenkt en del på, er hvordan de har framstilt Anastasia som en ganske selvstendig kvinne. Christian er veldig dominant, og jeg tror det har vært viktig for filmskaperne å få Anastasia til å ha sterke meninger og sterk vilje. Allikevel virker det som om det bare er Anastasia som verbalt må si ifra om ting, mens Christian gjør som han vil. Til tider oppfører han seg som et barn, som at han blir sint og bare går sin vei i stedet for å snakke sammen og løse problemene.

Alt i alt synes jeg «Fifty Shades Freed» var en god og underholdende film. Til tross for noen klisjéer innimellom var det en bra avslutning på historien om Anastasia og Christian. Jeg ser for meg at det mange som synes slike filmer ikke er noe bra, og at det bare er noe møl. Jeg personlig synes denne siste filmen var bedre enn jeg forventet, og jeg ble underholdt fra start til slutt, og det er derfor jeg ser film. Jeg vil absolutt anbefale å se denne filmen hvis man ønsker å drømme seg bort i 1 time og 45 minutter i hverdagen. Og dere som likte de første filmene, gled dere.

Fifty Shades Freed - regissert av James Foley , basert på manus av E. L. James, skrevet av Niall Leonard, med Dakota Johnson og Jamie Dornan. Spilletid: 1t, 45 min. Land: USA. Premiere: 9.februar 2018. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg