Meny Lukk

«Fluefangeren» – Som å være en flue på veggen

 

Norsk-albanske regissør, Izer Ailu viser talent i sin spillefilmdebut, Fluefangeren. I filmen møter vi en rekke skolegutter og en lærer i en liten landsby i Makedonia (regissørens fødselsland) som er preget av politiske og etniske uenigheter etter et nærliggende regjeringsskifte i landet. Lærerne på skolen blir byttet ut med lærere som deler det politiske ståstedet til den nye rektoren. Denne politiske stridselen skaper uro mellom guttene i klasse 7B. Læreren deres Ghani holder dem igjen etter skolen i et forsøk på å løse konflikten mellom guttene, for så å imponere rektoren og forhåpentligvis beholde jobben sin. Han prøver å oppnå dette med en rekke teambuildingoppgaver, samtidig som han må hanskes med presset fra familien og komme til bunns i en mysterium angående en av de nye lærerne.

Fluefangeren byr på en kompleks, hjertevarmende og til tider forstyrrende historie. Filmen berører flere gode budskap, som blant annet å kunne gå overens på tross av ulike ideologier, i tillegg til å sette spørsmål ved hva som må til for å nå dette punktet. Kinematografen fornøyer seerne med vakre og gjennomtenkte bilder fra en eksotisk lokasjon som oser med personlighet og produksjonsverdi. Burhan Amiti gir en solid framførelse som læreren i hovedrollen, men de virkelige stjernene i filmen er de 10ish unge guttene i klassen, som spiller så overbevisende at det er som å være flue på veggen (pun intended) i et ekte klasserom. De gir oss masser av både drama og komedie, og de gir det med en slik autentisitet at det vil minne de fleste om hvordan det var å forholde seg til barneskolens darwinistiske styresett. Filmen vil nok dessuten gi deg noen tanker om hvor privilegerte vi nordmenn er med vårt utdanningssystem og pedagogiske standarder.

Ailus første spillefilm er en fornøyelse fra start til slutt. Den er interessant og god blanding av morsom, trist, sjarmerende, mørk og eksotisk. Fluefangeren er på Kosmorama nå, så hvis du befinner deg der er det en film du bør få med deg. OBS! Siste visning er torsdag klokka 10:00, så det er bare å hive seg i rundt.

Hunting Flies - Skrevet og regissert av Izer Ailu, med; Burhan Amiti m.fl. Spilletid: 1 t 46 min. Nasjonalitet: Norge, Makedonia.

Relaterte innlegg