Meny Lukk

“Gåsehud 2: Monsterkvelden” – Uinspirert avfall pakket inn i 90-talls nostalgi

Ungguttene Sonny (Jeremy Ray Taylor) og Sam (Caleel Harris) tar på seg jobben med å rydde ut av et gammelt forfalt hus, men når en utspekulert buktalerdukke med magiske evner dukker opp i blant alt rotet, får de snart en Halloween de aldri kommer til å glemme.

Goosebumps, oversatt til Grøsserne på norsk, var både en bokserie og en TV-serie nær for mange med sin barndom på 90-tallet. Bøkene spesielt var dyktige på å finne barnevennlig glede i mild og oppfinnsom grøss, og ble et steg fra det rent barnslige til reelle skrekkfilmer for den oppvoksende generasjonen.

At filmen er oversatt til Gåsehud og ikke til Grøsserne er jo i seg selv et stort feiltrinn. Idiotien stopper ikke der, dessverre. Filmens største problem er at den virker totalt uviten eller likegyldig til hva slags aldersgruppe den faktisk er rettet mot. Det er ingenting som er skummelt her slik det klassiske Grøsserne var, og filmen tar ikke publikummet sitt på alvor i det hele tatt. Det virker som filmskaperne var livredde for å fornærme eller faktisk skremme noen – til og med de tøffe mobberne i filmen tar på seg hjelm før de setter seg på sykkelen.

Skuespillet er som forventet på linje med resten av filmen, uinspirert og tidvis smertefullt. Barneskuespillerne gjør det ikke så aller verst, men sammenlignet med kvaliteten på moderne barneskuespill fra for eksempel Stranger Things så er dette i beste fall middelmådig. En slags cameo med Jack Black (som hadde en større rolle i den første Gåsehud) er spesielt kleint. Man kan bare begynne å tenke seg hva slags betaling Black må ha fått for sine 5 minutter her.

Tematisk sett så er det også ingenting under den monotone overflaten. Filmen tør ikke ta for seg voksne temaer slik de fleste vellagde barnefilmer gjør i dag. Også tilbake på 90-tallet turte man med filmer som Jumanji å inkludere genuint skremmende elementer og temaer barn kunne lære av og vokse sammen med. Ikke en gang monstrene i Gåsehud 2 virker interessert i noe annet enn å vandre rundt, og det virker aldri som noe virkelig står på spill.

Gåsehud 2 fyller sin obligatoriske 90-minutter spilletid med en banal overfladisk historie som er verken skummel eller interessant. Her er det lite å hente av glede eller underholdning for verken barn eller voksne, og Goosebumps-merkenavnet er ikke stort mer enn billig innpakningspapir.

Goosebumps 2: Haunted Halloween - Regissert av Ari Sandel; med Madison Iseman, Jeremy Ray Taylor og Caleel Harris. 
Spilletid: 1t 29m. Land: USA. Premiere: 02.11.18. Aldersgrense: 9 år

Relaterte innlegg