«Get Out» – Meet the Parents 4

Get Out er en horror-film fra sketch-komikeren Jordan Peele, en del av duoen Key and Peele, og handler om en svart mann som skal møte sin hvite kjærestes familie. Hørtes det fristende ut? Vel, det bør det gjøre. For jeg tviler på at vi får se en bedre horror-film i løpet av 2017.

Chris Washington og kjæresten Rose Armitage skal tilbringe helgen hos Roses familie, og Chris blir litt bekymret når han finner ut at foreldrene ikke vet at han er svart. De er av typen som absolutt skal overbevise om at de ikke er rasister, med sitater som: «jeg hadde stemt på Obama en tredje gang om jeg hadde muligheten.» Annet enn det, virker foreldrene helt greie, og langt ifra de verste svigerforeldrene en kan få. Problemet er i stedet de to svarte menneskene som jobber for Armitage-familien. De virker nemlig veldig ukomfortable med Chris’ ankomst. Verre blir det når Chris og Rose finner ut at det blir en stor familiesamling den helgen, og plutselig står de der omringet av hvite og rike folk, som det virker som aldri har møtt noen mørkhudede som ikke jobbet for dem, og de svarte selv, som kan minne om folket fra Den Brysomme Mannen.

Plottet i seg selv, får ikke en til å tenke på horror-genren. Men måten den er filmet på, og diverse valg som er gjort underveis, gjør at man alltid sitter med en litt uggen følelse om at noe kommer til å skje, selv ved en hyggelig familiemiddag. Det er godt å se at filmen faktisk tør å være tålmodig, og la historien bygge, fremfor å gå i den fellen om at siden den er en horror-film, så må den skremme deg annethvert minutt. Om jeg husker korrekt, så var det kun to jump scares i løpet av filmen, men ingen av de ble brukt for å skape en stemning som ikke var der fra før. Med tålmodigheten filmen viser igjennom filmens oppbygging, må de også vite når og hvordan man slipper seg løs, og det viser Jordan Peele at han klarer.

Noe av det bedre med filmen er hvordan den tar opp rasedebatten på en veldig smart måte. Det er et tema igjennom hele filmen, men det blir aldri trukket frem for å tvinge det ned. I stedet er det gjort mer subtilt, og gjør en mye bedre jobb enn f.eks. A United Kingdom som har premiere samme dag. Noe annet man kanskje ikke legger merke til første gangen man ser den, er alle små detaljer som blir fortalt eller vist igjennom filmen, som plutselig får stor betydning når filmen er over. Derfor har nok filmen en stor gjensynsverdi, og det kan bli spennende å se alt man faktisk gikk glipp av første gangen.

Daniel Kaluuya gjør en veldig god rolle som hovedpersonen Chris, og får stor hjelp fra skuespillere som Bradley Whitford og Catherine Keener. Men den største overraskelsen er LilRel Howery som Rod, den eneste Chris kommuniserer med utenfor Armitage-huset. Han gjør jobben som comic relief ypperlig, og kommer til å fylle kinosalen med en god dose latter, i mellom all forvirrelsen rundt Chris og svigerfamilien. Totalt sett treffer Get Out på det aller meste den prøver på, og den er absolutt verdt et kinobesøk. 

PS: Jeg anbefaler ikke å se traileren, da den så og si går igjennom hele filmens handling. 

Get Out - skrevet og regissert av Jordan Peele; med Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener, LilRel Howery. Nasjonalitet: USA. Lengde: 1 t. 43 min. Aldersgrense: 15 år. Premiere: 07.04.2017