Meny Lukk

“God’s Own Country” – Fortid og fremtid, kjent og ukjent, likt og ulikt.

En homofil bonde, Johnny Saxby (Josh O’Connor) bor og jobber på en gård i Yorkshire, England. Det er kun han selv, faren Martin (Ian Hart) og bestemoren Deidre (Gemma Jones) som bor der. Grunnet farens sykdom og bestemorens alder gjør Johnny det meste av gårdsarbeidet selv. Filmens fortelling starter like i forkant av årets lammesesong, noe som betyr ekstra arbeid. Derfor har familien bestemt å leie inn en ekstra hånd. Gheorghe (Alec Secareanu) er også homofil og er kommet fra Romania på jakt etter arbeid. Han velger å ta jobben på familien Saxbys gård. Like etter hans ankomst starter lammesesongen og Johnny og Gheorghe er nødt til å tilbringe dager og netter ute med sauene på beitet.

Filmen følger Johnny og bruker den første tiden i filmen på å introdusere oss til hans verden. Tyngden av hans fortid, hans arbeid og hans syke far skaper press fra alle kanter og han virker nesten kvalt i sin egen tilværelse. Sorgene druknes i alkohol og vilkårlige samleier.

Det er flere konfliktområder regissør og forfatter Francis Lee tar tak i og endringer både hos personer og i verden står sterkt som tematikk. Johnny virker nesten å skamme seg over sin egen legning, spesielt når det kommer til sin egen familie og det er grunn til å tro at han holder dette skjult. Han vet hva han er, men klarer ikke få glede ut av det i sin tunge tilværelse. Skammen – eller kanskje det er en redsel – overfor familien er tydelig.

De “uvanlige” står i fokus i denne fortellingen. Ikke bare er Gheorghe og Johnny begge homofile og kommer fra bakgrunner hvor dette ikke nødvendigvis er lett å snakke om, men Gheorghe er også fra Romania noe som straks etter hans ankomst blir brukt mot ham, spesielt av Johnny. Filmen er en observasjon av forandringen i livet til Johnny der vi følger han i en retning som kanskje vil lede han mot noe nytt og bedre, hvor han kan leve som og være den han ønsker. Det slitsomme livet på gården, tankene om sin egen legning og hans ensomme liv og oppvekst presser fra hver sin kant og setter sine preg på Johnnys psyke.

Det er ikke bare ved fortellingen og det tematiske at filmen treffer blink. Skuespillet, da spesielt fra de to hovedkarakterene, er svært bra og Josh O’Connor gir oss en flott fremstilling av de indre konfliktene som river i Johnny. I filmen er det er også gjemt inn det jeg ikke kan kalle noe annet enn suverene godbiter, både i replikker og billedlig. Blant annet i en nydelig samtale mellom Johnny og Gheorghe der både deres forskjeller og likheter, både personlig og menneskelig kommer frem kun ved dialog. Applaus!

God’s Own Country er et nydelig drama som ikke holder tilbake ved konfliktene og problematikken den tar opp. Indre konflikter og menneskets og samfunnets nødvendige forandring presenteres i en spektakulær, rå og naturtro fortelling. Regissør Francis Lee er uten hemninger i sin aller første spillefilm og får i aller høyeste grad frem noe ekte, noe utilslørt menneskelig.

God's Own Country - Regissert av Francis Lee; Skrevet av Francis Lee; Med Josh O'Connor, Alec Secareanu, Ian Hart og Gemma Jones;
Lengde: 1t. 44 min. Land: UK. Aldersgrense: 15. Norgespremiere: 17.11.2017.

 

 

Relaterte innlegg