Meny Lukk

“Green Book” – Litt for rund i kantene

[usr 3.5]

Green Book er nominert til 5 av de gjeveste Oscar-prisene dette året, og vant pris for beste film (musikal/komedie), beste manus og beste bi-rolleGolden Globe-utdelingen tidligere i januar. Filmen er inspirert av en sann og rørende historie.

Året er 1962, og stedet er The Bronx i New York City. Den italiensk-amerikanske brutale dørvakten Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) må finne seg midlertidig arbeid, for å kunne ta vare på kone og barn, ettersom nattklubben han jobber på må stenge grunnet oppussing. Han blir etter hvert tilbudt en usannsynlig jobb som sjåføren til den afroamerikanske jazzpianisten Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) på sin 2-måneders turne gjennom de dypt rasistiske amerikanske sørstatene. Selv om han på dette tidspunktet i filmen ikke selv er svært begeistret for afro-amerikanere, takker Tony ja til jobben for den rette prisen. Likevel finner han fort ut at han har fått jobben mye på grunn av hans tidligere erfaring med å håndtere uønskede situasjoner på nattklubben, og Tony ender opp med å gjøre mye mer for Shirley enn bare å kjøre han rundt.

Tittelen Green Book referer til reiseguide-brosjyren, som Tony og Shirley må ha med seg, for steder afroamerikanere kan ferdes og bo trygt på i USA, uten å bli angrepet eller harselert med. På nesten alle stedene de drar må Shirley og Tony sjekke inn i separate hotell, på grunn av den iboende rasistiske kulturen i sør.

Litt som en stereotypisk italiensk-amerikaner er Tonys karakter gjennomgående vanskelig å få til å holde kjeft. Det at han insisterer på å ikke bry seg om hva folk syns om han, og hans gigantiske appetitt, gir en del fine og genuint avslappende «banter» scener langs veien i den nokså romslige Cadilacen. Selv om den noe ensomme, innestengte og reserverte Dr. Shirley kommer fra en helt annen verden enn Tony der han føler han ikke passer inn noe sted, viser filmen hvordan disse to i møte med hverandre og den konservative, segregerte Midtvesten, gradvis utvikler et vennskap og en felles forståelse for hverandre som virkelig er unik.

Filmen er god både for sine skuespillerprestasjoner og nyanserte, likende, og troverdige karakterer, men også for sin måte å fortelle en historie som både er sterk og rørende. Problemet er at den prøver for hardt å appellere til et utrolig bredt publikum, og som konsekvens av dette blir historien for uskarp og velinnpakket, til å virkelig treffe de som ser på. Filmen er myk i kantene og har en nesten sukkersøt avslutning som ikke henger i tråd med noen av de andre gode brutale skildringene som filmen kommer med.

Om den kommer til å løse alle problemer med rasisme, eller er verd noen Beste Film-pris på årets Oscar-utdeling er trolig diskutabelt. Når det er sagt tar Green Book likevel elegant opp et ganske pressende tema som rår i dagens USA. I sin gode ånd er filmen en sann, rørende og fin historie der medmenneskelighet i noen forstander triumferer sterkt over fordommer og fremmedfrykt.

Green Book – skrevet av Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie og Peter Farrelly; regissert av Peter Farrelly; med Viggo Mortensen, Mahershala Ali og Linda Cardellini. Spilletid: 2t 9m. Land: USA. Premiere: 01.02.19. Aldersgrense: 9 år.

Relaterte innlegg