Meny Lukk

«Hellboy» – Floke fra Helvete

[usr 2]

Veien fram mot Hellboy har vært lang og knotete. Etter Guillermo del Toros godt likte filmer fra 2004 og 2008 har det hele tiden vært snakk om å lage en oppfølger, men da del Toro ramlet av prosjektet for litt siden ble det Neil Marshall som fikk i oppgave å regissere en reboot. Marshall står bak kultgrøsseren The Descent fra 2005, og når skaperen av Hellboy-tegneseriene Mike Mignola også ble tungt involvert i prosjektet lå alt til rette for en mørkere og drøyere tolkning av demonen med det store hjertet.

David Harbour, kjent fra Stranger Things, spiller en yngre og mindre selvsikker Hellboy enn Ron Perlman gjorde for 11 år siden, og gjør egentlig en veldig god jobb. Resten av castet, heriblant Ian McShane og Milla Jovovich, er tilsynelatende helt uinspirerte, sikkert mye på grunn av et døllt manus.

For å skulle gjenfortelle noe som helst av historien her er nærmest håpløst. Bottom line er at Hellboy må prøve å stoppe den onde heksa Nimune av en eller annen grunn, mens han på veien må lære å like seg selv og få nye venner. For fans av tegneserien er det en rekke små og store nikk til kildematerialet, men ofte er det klumsete og lite taktfullt integrert i narrativet. Midtveis i filmen får vi plutselig se et par tilbakeblikk hvor vi får vite at den og den bifiguren forresten kanskje har superkrefter, på grunn av det og det.

Jeg kunne godt prøvd å forklare mer av hva som skjer i Hellboy, men for å være helt ærlig så vet jeg nesten ikke. Den ubehjelpelige floka av løse tråder, skurker uten motivasjon og forvirrende bakhistorier er et vepsebol du nesten må oppleve selv for å tro på.

Nei, det er helt Suicide Squad-tilstander når det kommer til plot og klipping her. Heldigvis har humoren og action-scenene sitt på det rene, og den estetiske profilen Marshall og Mignola har gått for er kul og lekker. Blod og gørr er det nok av, filmen har fått 15-årsgrense her i Norge. Særlig en scene hvor Hellboy sloss mot bannende kjemper på landsbygda står igjen som fornøyelig.

Til tross for lekre actionsekvenser, kul estetikk og en dyktig David Harbour, er det dessverre vanskelig å se gjennom fingrene på det grenseløst knotete plottet. Hellboy gaper over alt for mye på en gang, og kommer neppe til å bli husket som Hellboy-filmen vi fortjener, hverken fansen eller resten av oss.

Hellboy – regissert av Neil Marshall, skrevet av Andrew Cosby og Mike Mignola; medMilla Jovovich, David Harbour, Ian McShane. Spilletid: 2t. Land: USA. Premiere: 12.04.19. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg