Meny Lukk

«Hoggeren» – Et særnorsk karakterdrama om en mann og tømmeret hans

Hoggeren er Jorunn Myklebust Syversens filmdebut og tar for seg en mann som etter farens død for noen-og-tjue år siden forlot hjembygda til fordel for bylivet. Etter en hendelse i livet hans som blir utredet i løpet av filmen reiser han tilbake for å bo segregert fra samfunnet og ta opp farens hogstvirksomhet. Ute i skogen finner han en slags ro, det er åpenbart at han ikke vet hva han driver med hva hogst angår men det blir en slags terapi for han. Hjemme i bygda har han slekt i form av sin onkel, tante, fetter og nevø, de er bekymret for at han driver på ute i skogen uten noe form for erfaring og også at han surrer rundt i skogen og kanskje bygger opp dårlige tanker om seg selv.

Filmen er et intimt drama om en mann som åpenbart har det vondt, det er ubehagelig for han å treffe familien sin igjen og det virker som han passer inn like lite på landsbygda som han føler han gjør i byen for tiden. Familien virker skuffet over at han dro og han er kanskje litt skuffet over det selv. Det er interessant å følge hoggeren og utforske smerten hans, men hele filmen føles som den bygger opp til noe den aldri kommer helt frem til. Spesielt merkes dette på «drømmesekvensene» som er ganske bra laget, men aldri blir forklart og derfor føles ut som de ikke passer helt inn i det ellers jordnære karakterdramaet.

Familien spilles av regissør Jorunn Syversens egen familie og de gjør en overraskende god jobb til å være komplett utrente skuespillere. Dialogen føles naturlig og dynamisk og det virker som en god del av den er improvisert. Syversen selv gjør en god jobb med regien, men manuset hun har skrevet blir litt manglende.

Hoggeren føles som et særdeles norsk produkt, med vakre bilder fra natur og bygd, med matpakker og landlig kultur. Dette er noe av høydepunktene med filmen. Anders Baasmo Christensen i hovedrollen imponerer og lydsporet, dog noe overdramatisk for filmens handling, er også originalt og stilig. Som nevnt er det noe problem med filmens mangel på klimaks og den er også litt treg, men jeg vil fortsatt si at filmen gjør mer rett enn galt. I alle fall lover det godt for Syversens fremtid som regissør.

Hoggeren - Regissert og skrevet av Jorunn Myklebust Syversen, med; Anders Baasmo Christensen, Terje Syversen, Bjarne Syversen. Lengde: 1 t 22 m. Land: Norge. . Aldersgrense 9 år.

Relaterte innlegg