Meny Lukk

Hypnotisk tidtrøyte

Trance – regi: Danny Boyle – 20th century fox

Skrevet av: Martin T. Johannessen

Still from the trailer for Danny Boyle's Trance

En gjeng banditter stjeler et maleri til flere millioner kroner. Problemet er at mannen som sniker maleriet ut av galleriet, Simon (James McAvoy), blir slått ned underveis, og da han våkner opp på sykehuset aner han ikke lenger hvor han gjorde av maleriet. Resten av bandittene er selvfølgelig forbanna, og etter å ha forsøkt seg på diverse voldelig metoder uten suksess, bestemmer de seg for å bestille en hypnosetime til Simon.

Trance er en erketypisk “mind twister”. Under hypnosetimen finner hypnotisør Elizabeth (Rosario Dawson) ut at Simon er svært mottakelig for hypnose, og mottakeligheten legger grunnlaget for regissør Boyles videre lek med både karakterenes og tilskuerens hjerne. Mens hypnotisøren Elizabeth forsøker å trenge ned i Simons hukommelse, forsøker vi i salen å forstå hvorfor Elizabeth i det hele tatt ønsker å trenge ned i den. Hun dukker opp fra intet, gråter i senga når hun søker opp navnet til Simon, og virker i det hele tatt overinteressert i å hjelpe nettopp han. Filmen fortsetter, trådene blir løsere og vi greier ikke å få grep om hva som egentlig skjer i handlingsuniverset. Så! Filmen nærmer seg slutten: gjennom lengre monologer forklares vi hva som har skjedd. Vi er ment å tenke “aaah, det var sånn det var ja!”, men vi gjør ikke det, noe har gått galt underveis.

Noe av problemet med Trance er at vi forklares for mye i slutten av filmen. I motsetning til filmer som Twelve Monkeys (Terry Gilliam) og Memento (Christopher Nolan) sitter man her igjen med en følelse av at regissør Boyle har undervurdert tilskueren. I likhet med Elizabeth får vi for mye informasjon (hypnotisøren kan tydeligvis finne fram til hva som helst mens Simon er i transe) , og oppgaven synes i det hele tatt for enkel. I motsetning til en film som Fight Club er i tillegg historien ganske intetsigende. Simon er egentlig en ganske kjedelig karakter, og konfliktene i filmen føles noe påtatt.

Med tanke på hva regissør Boyle allerede har i bagasjen er Trance for hullete sokker å regne.

Filmen kan sees på Kosmorama på følgende tidspunkter:

☆ 21.04.2013 – 21:00

Relaterte innlegg