Meny Lukk

Intenst trekantdrama

Deshora – Regi: Barbara Sarasola Day – Pucara Cine / Antorcha Film / Faction Film – 1 t. 42 min.

deshora

Handlingen i Deshora utspiller seg i en liten landsby nordvest i Argentina. Vi møter ekteparet Ernesto (Luis Ziembrowski) og Helena (María Ucedo), som arbeider og bor på sin tobakkplantasje. Fetteren til Helena, Joaquin (Alejandro Buitrago) skal bo med dem etter at han nettopp har kommet ut av et rehabiliteringssenter for narkotikamisbrukere. Dette utvikler seg til å bli et trekantdrama.

Deshora er en film med interessante karakterer. Ernesto og Helena er et eldre ektepar som virker lykkelige i starten av filmen, men etter hvert kommer det frem at de lenge har forsøkt å få barn, uten hell. Dette er noe som gjør at de distanserer seg fra hverandre. Når Joaquin kommer inn i bildet utfordres fasaden deres. Han er yngre, artistisk og mystisk noe som både Ernesto og Helena ufrivillig finner attraktivt. Trekantdramaet er intenst, samtidig som at det er umoralsk både med tanke på at de er et ektepar og at Helena og Joaquin er søskenbarn.

Filmen viser et intimt skjebnedrama mellom de tre karakterene, som gjør det utrolig viktig at skuespillerne klarer å levere et troverdig portrett av karakterene. Det klarer alle med glans. Samspillet mellom skuespillerne er utrolig bra. Buitrago gjør et troverdig portrett som den uforutsigbare Joaquin. Ucedo og Ziembrowski har en elskende, men samtidig hatefull dynamikk seg i mellom.

Deshora er spillefilmdebuten til regissør Barbara Sarasola Day som klarer å fremlegge et sårbart og intimt portrett av de tre karakterene. Hun viser et tabu i machokulturen – hvor to menn ufrivillig utvikler en fascinasjon for hverandre. Vi har jo vært vitne til det i andre filmer, som Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005), men her fortelles det på en annerledes og ny måte. Hun utforsker hvordan mennesker begjærer på ulike måter og hva man ønsker å tilstå for seg selv og andre.

Visuelt vises filmen stort sett i nærbilder. Som tilskuer kommer vi helt innpå karakterene. Vi skal se alle reaksjoner og følelser karakteren opplever, som til tider kan være smertefullt, men nødvendig. Man fascineres og kvalmes av valgene og handlingene til karakterene. Day klarer å sluke oss inn i fiksjonsuniverset hennes på en strålende måte. Det eneste negative er at det til tider var for overdrevent bruk av håndholdt kamera.

Dette er en film langt fra Hollywood-klassiskere. Det er et portrett av mennesker med gode og dårlige sider som herav tar både gode og dårlige valg. Dersom du ønsker å se et velspilt drama med gode dialoger er dette en film du sterkt bør vurdere.

Deshora er et velspilt trekantdrama med annerledes og interessante karakterer.
Filmen vises gratis på Nova kino i Trondheim, klokken 18.00, tirsdag 22. oktober.

Relaterte innlegg