Meny Lukk

“Jordens salt” – Både vondt og vakkert

Sebastião Salgado er kjent som en av verdens fremste fotografer. I 40 år har han dedikert karrieren hans til å fange moderne tids og menneskes mest grufulle handlinger. Salgados mesterlige bilder er verdens innblikk i den menneskelige tilstanden utover vestens og har vekket oppmerksomhet rundt historiens største hendelser. Wim Wenders (Paris, Texas) og sønnen Juliano Salgados dokumentar viser Sebastião Salgados rørende ferd for å fange verden og dens folk.

En mykrøstet fortellerstemme og elegante montasjer er i vente for tilskueren. Wim Wenders, personlig en av mine favorittregissører, viser en beherskelse av både stil og form som er i tråd med hans rykte. Dermed er stemningen satt for å følge fotsporene til Salgado. Kvaliteten av fotografiene som vises er til tider satt i skygge for dens innhold. Ofte i dokumentaren er mengden av sterke bilder nesten overveldende, men likevel fremstilt på verdig vis. Når dokumentaren er for sterk, hentes vi inn, og Salgado som fotograf belyses. På ingen tidspunkt ble bildene manipulert til å fremprovosere sjokk og gru via andre virkemidler, heller var det fotografiene selv som dannet dette inntrykket. For Salgado er emnet konsekvent. En mann som fanget menneskelig lidelse og naturens skjønnhet gjennom sine verker. Som resultat mister ikke dokumentaren fokus samtidig som Salgados budskapet er intakt.

Jordens salt kan ikke forklares på noe annen måte enn intim, for tilskueren og de dokumentaren berører. Dette skyldes sønnen til Juliano Salgados sin innvirkning. Juliano gir et perspektiv som er dypt personlig, men samtidig ikke påtatt. Denne ekstra dimensjonen gir mer innhold til dokumentaren og former en helhetlig bilde av fotografens liv. Julianos innsats forsterker en allerede gripende historie.

Jordens salt er en dyp og fascinerende skildring av mannen som førsøkte å sette skyggesiden av menneskeligheten i fokus. Wim Wenders og Juliano Salgado fanget temaet på stilrent vis. Dokumentaren er intens, vond og vakker, ikke minst et stående testament til der mennesket en gang var og der vi streber for å være. Jeg nøler ikke med å anbefale denne filmen.

cp


Jordens salt – Regissert av Juliano Ribeiro Salgado og Wim Wenders.
Spilletid: 1 t. 40 m. Land: Frankrike/Brasil/Italia. Premiere: 24. april 2015.

Relaterte innlegg