Meny Lukk

“Kapteinen” – Ein Nazi-Kapitän

2. verdenskrig går mot ende, og vi bevitner en ung tysk soldat ved navn Willi Herold (Max Hubacher) som finner en nazistisk kapteinuniform. Med den går han inn i rollen og gjør ting som ikke kan beskrives som noe annet enn umenneskelig. Denne tyske biografien er fæl, men også spennende.

Dramaturgien i filmen var sterk, og det Willi Herold presterte å gjøre ved bare å finne en uniform er intet annet enn utrolig. Motstand dukker støtt og stadig opp for Herold, og måten han håndterer det på er i de fleste tilfeller fascinerende eller underholdende. Men noen ganger var det litt teit… Han bygger seg opp gjennom filmen til å bli en anerkjent kaptein på en fæl, men spennende måte, før et overraskende vendepunkt inntreffer. Alt i alt vil jeg si dramaturgien virkelig var on point. Historien i seg selv var interessant, men den var noe lukka rundt Herold og man møtte aldri en antoganist som virkelig utfordra han. Han møtte derimot flere interessante individer som hjalp han på reisen, som Freytag (Milan Peschel) og Kipinski (Frederick Lau). Men til syvende og sist var protagonisten også antoganisten.

Filmen er i svart hvitt, noe som gir filmen et unikt preg. Skyggeleggingen er alltid pen, og regissør Robert Schwentke bruker mange fine og spennende kamerainnstillinger til å fortelle den groteske biografien. Normalt sett er jeg imot å bruke svart hvitt i film i dag, men uttrykket det gir denne filmen passer veldig godt med tanke på at historien foregår på slutten av 2. verdenskrig. Og at det er en veldig mørk film om en person som gjør fæle ting. Lydbildet styrker også uttrykket filmen gir. Det er ambient musikk, noe som får frem kaoset og de indre følelsene til Willi Herold. Bra musikkvalg!

«Kapteinen» er solid i dramaturgien og ser estetisk bra ut. Spørsmålet er mer om du er interessert i å se en film om en nazi kaptein fra 2. verdenskrig. Jeg sitter igjen med et ganske ok inntrykk ettersom den var bra lagd, men så er den ikke helt my cup of tea.

Kapteinen – Regissert av Robert Schwentke; med Max Hubacher, Milan Peschel og Frederick Lau.; Spilletid: 1 t 58 m. Land: Tyskland. Premiere: 9. November 2018. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg