Meny Lukk

«Katteprinsen» – klassisk Studio Ghibli

Katteprinsen (Neko no Ongaeshi) er en Studio Ghibli produsert film fra 2002 som er regissert av Hiroyuki Morita. Det er regnet som en indirekte oppfølger til suksessen Whisper of the Heart (1995) som, når den kom ut hadde stor suksess i Japan. Katteprinsen starter med at Haru, en japansk skolejente, redder katteprinsen fra å bli påkjørt av en lastebil, og som takk for dette blir hun hyllet av både Kattekongen og kattekongeriket. Hun blir vekket på natten av en katteparade utenfor huset hennes og får vite av Kattekongen at hun skal bli giftet bort til katteprinsen. Dette vil hun ikke, og hun søker hjelp av Baronen og Muta, to snille og modige katter, som lover å beskytte henne mot Kattekongen og hans lakeier. Haru blir kidnappet av Kattekongen og blir ført til Kattekongeriket, og Muta og Baronen må redde henne før hun blir giftet bort.

I typisk Studio Ghibli stil er det noe veldig interessant ved den fantasifulle og magiske historien i Katteprinsen. Spesielt i Kattekongeriket blir man introdusert til en rekke fantasifulle karakterer og settinger. Man blir fanget av de mange ulike aspektene ved filmen, og man ignorerer etterhvert den noe daterte animasjonsstilen og den relativt dårlige norske dubbingen av filmen. Som mange andre Studio Ghibli filmer greier Katteprinsen å skape en troverdig verden som tar utgangspunkt i det virkelige liv, men som samtidig greier å være innovativ og annerledes. Det som kanskje er filmens svake punkt er at den er noenlunde kort (med en spilletid på 1 time og 15 minutter), og den greier ikke helt å finne sin egen stil, separert fra Ghiblis andre filmer . Katteprinsen introduserer mange forskjellige type karakterer og settinger, og det er lite tid til å nyte både de artige karakterene og Kattekongerikets utrolige verden.

Animasjonen i Katteprinsen er som sagt noe utdatert, men filmen greier allikevel å overraske med kreative og fantasifulle design av for eksempel kattene og kattekongeriket. Karakterene er brakt til liv ved hjelp av både animasjon og dialog, og detaljene i filmen gir karakterene og settingen en helt unik personlighet og karakter. Både Muta og Baronen er velutviklede og interessante karakterer, og det er disse to karakterene som i stor grad driver hele filmen. Haru, derimot, er en veldig uinteressant og kjedelig hovedkarakter, og bidrar lite til spenningen og historien.

Katteprinsen er en fantasifull og kreativ film som er fengslende å se på, men den greier aldri helt å leve opp til Studio Ghiblis andre filmer. Filmen har gode karakterer og settinger, men bruker for lite tid på å utvikle og forme både menneskeverdenen og Katteriket. Filmen er beregnet for barn, og den relativt enkle og korte historien passer perfekt for et yngre publikum. Dette betyr nødvendigvis ikke at det eldre publikum ikke vil finne denne filmen både interessant og morsom. Hvis man er interessert i animasjonsfilm, eller liker Studio Ghiblis filmer er Katteprinsen en film man definitivt burde se.

https://www.youtube.com/watch?v=CWihmm_bCSc

Katteprinsen - regissert av Hiroyuki Morita. Spilletid: 1 t. 15 min. Land: Japan. Premiere: 03.11.2017. Aldersgrense: tillat for alle.

Relaterte innlegg