Meny Lukk

«Knutsen og Ludvigsen 2 – Det Store Dyret» – Greveling, Greve-for-lang

[usr 1.5]

Den helsprø duoen returnerer i en oppfølger som aldri klarer å bestemme seg for hvem den appellerer til.

Den Qvisten Animation og Trondheim AS produserte spillefilmen følger Knutsen (John F. Brungot – Månelyst i flåklypa, Takk for alt) og Ludvigsen (Hermann Sabado – Now It’s Dark, Upperdog) i deres søken etter bestefar Knutsen, mannen som kan bekjempe de ondskapsfulle myndighetene. Et tidlig tegn på at Knutsen og Ludvigsen 2 Det Store Dyret kom til å bli en bisarr kinoopplevelse var aksjonen som igangsatt sentralhandlingen. De to bestevennene blir deportert av myndighetene, fordi en tunnel ikke er skapt for idioter og grevlinger.

Regissør Gunhild Enger og Rune Spaans velger å gi filmen en fjern atmosfære. Hovedkarakterene er idioter, og fra dette aspektet kommer mesteparten av filmens humor. Manuset starter sterkt, med et fokus på humoristiske replikker, bygget rundt et bredt norsk ordforråd. Denne sjarmerende formen for humor blir gradvis byttet ut med mindre sofistikerte artigheter. Etter de første ti minuttene er det åpenbart at manusforfatteren ga opp på å være vittig, og kinosalene vil trolig være musestille helt til rulletekstene.

Knutsen og Ludvigsen er ikoner fra den norske musikkulturen, det er derfor naturlig at filmen deres er bygget rundt musikkinnslag. Disse burde være høydepunktene i filmen, men musikken er en inntrenger i filmens handling, som ødelegger all form for momentum i historien. Det legges ikke skjul på at manuset er skrevet rundt en håndfull sanger, noe som får enkelte scener til å føles som unødvendig fyll, mens vi venter på det neste skuffende musikkinnslaget.

Det er sjeldent en film på 78 minutter kan bli omtalt som for lang. Men Knutsen og Ludvigsen 2 Det store dyret er et prakteksempel på akkurat dette. Hvis vi fjerner alle delene av filmen som er irrelevant for den vesentlige handlingen, ville kinoopplevelsen vært mye bedre, men også langt kortere. I en lang sekvens rundt midten av filmen spiser bestevennene en lakrisbåt så søt at de begynner å hallusinere. Dette er den største hindringen heltene møter på i deres søken for kapteinen. En hindring som er verken spennende, morsom, eller underholdende. Rein filler!

Det er lagt masse kreativitet inn i animasjonsstilen til filmen. Noen valg, som at alle bakgrunner forsvinner under musikkinnslag, framstår som en lat unnskyldning til å kutte ned på tid og budsjett. Mens valg som en scene der gutta bytter kunststil grunnet et stort fall, fremstår som et sterkt kunstnerisk valg, og er derfor filmens høydepunkt.

Knutsen og Ludvigsen det store dyret er en merkelig film som prøver hardt å underholde alle målgrupper. Den ender dessverre opp med å være upassende for alle aldre.

Knutsen og Ludvigsen 2 Det Store Dyret – Regi og manus av Rune Spaans og Gunhild Enger; med John Brungot, Hermann Sabado, Per Inge Torkelsen og Heidi Goldmann. Spilletid: 1t 18min. Land: Norge. Norgespremiere: 25.09.2020. Aldersgrense Tillat for Alle

Relaterte innlegg