Meny Lukk

«Kong: Skull Island» – Kongens OK

Det er duket for nok en film om et gigantisk monster, i år er det King Kong sin tur. Siden debuten i 1933 har den store apen frekventert lerretet med jevne mellomrom, senest i 2005. Denne gangen er handlingen satt til 70-tallet, parallelt med gitarrockens høyalder og slutten på vietnamkrigen. To forskere (John Goodman og Corey Hawkin) påstår hardnakket at enorme monstre finnes på jorda, og blir med på en ekspedisjon til mystiske Skull Island i følge med militære styrker (heriblandt Samuel L. Jackson), en eventyrer (Tom Hiddleston), og en fotograf (Brie Larson) for å bevise sin teori.

Ganske snart viser det seg at enorme monstre faktisk lever på jorda, og en hel del av dem holder til på Skull Island. Våre venner befinner seg derfor i en kinkig situasjon når helikoptrene deres blir pulverisert av Kong, som er øyas hersker. Fryktelige skapninger prøver hele tiden å drepe dem, mens Kong er sinna fordi de nyankomne turistene ødelegger det delikate økosystemet på Skull Island. Til tross for Kongs raseriutbrudd er han kanskje allikevel god på bunnen, hvem vet? Heldigvis møter reisefølget på en strandet pilot (John C. Reilly) som kjenner øya godt, og hjelper dem i deres forsøk på å komme seg i sikkerhet. Rielly er jo også en dreven humorist, og fungerer som filmens obligatoriske comic relief.

Med andre ord, forvent hverken flerdimensjonale karakterer eller en gripende historie. Dette her er skyting, eksplosjoner og monstre som sloss, ispedd en god klype vitser og en klype melodrama. Og til å være en platt actionfilm fungerer Kong godt. Takket være dataanimasjoner i toppklasse byr filmes mange fantastiske monstre på mange kule og spektakulære sekvenser. Og så hjelper det godt på at cinematografien er stødig, og den latterlig vakre Hawaiiske naturen (hvor filmen er spilt inn) får stor plass. En hundre meter høy ape som går inn i den blodrøde solnedgangen har aldri sett vakrere ut.

Filmens kanskje svakeste ledd er i mine øyne uinspirerte skuespillerprestasjoner (med et par unntak) som forverrer de allerede kjedelige karakterene. Man skulle nesten trodd at mange av filmens største stjerner kun er med som trynefaktor, til tross for at disse er blant de dyktigste i bransjen.

Filmen er en del av Warner Bros Monsterverse, et filmunivers som startet med Godzilla-rebooten i 2014, og skal kulminere med Godzilla vs. Kong i 2017. Mens Godzilla skyr å vise monsteret i helfigur, får vi i Kong i både pose og sekk. Og godt er det, for han ser fantastisk ut. Uten at dette er en film for historiebøkene må jeg innrømme at jeg gleder meg til å se de to legendariske filmmonstrene i god gammeldags tvekamp.

Kong: Skull Island er akkurat det man bør forvente av en monsterblockbuster, verken mer eller mindre. Grusomme beist som slår hverandre ihjel, pyroeffekter til den store gullmedaljen, sløv humor og kjente fjes, alt pakket inn i de lekreste effektene Hollywood har å by på. Vakre bilder gjør opp for svak regi, så på mange måter går vi på en måte i null. Har du to timer av livet ditt du ønsker å avse til litt tankeløs og vakker action? Ja da kan denne filmen være noe for nettopp deg. Hvis ikke, se noe annet.

Kong: Skull Island- Regissert av Jordan Vogt-Roberts, med; Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John C. Rielly, John Goodman Spilletid: 1 t 58 min. Nasjonalitet: USA. Aldersgrense: 12 år. Premiere: 10.03.17.

Relaterte innlegg