Meny Lukk

“Kristoffer Robin og Ole Brumm” – Når magien forsvinner, hva har man da?

Denne uken er det endelig duket for Disneys nyeste live action film Christopher Robin (Marc Forster), der vi får et gjensyn med alle våre favorittkarakterer fra Hundremeterskogen vekket til live.

Historien denne gangen starter med slutten på en æra, nemlig Kristoffer Robins siste møte med alle vennene sine før han må dra på kostskole. I et trist farvel med Brumm lover han at han aldri kommer til å glemme de, ikke en gang når han er 100år, og de kommer alltid være hos hverandre i tankene. Så skjer livet.

Mens årene går, som sider i en bok, får man et innblikk av hva som former dagens Kristoffer Robin (Ewan McGregor) 30år etter han forlatte Hundremeterskogen for siste gang. Gjennom kostskolen, farens død, forelskelse, krig og barn, har Kristoffer blitt en voksen mann med mye ansvar og med en viktig stilling i en god jobb. Og med årenes løp, grodde døren, i likhet med hans hjerte,- til Hundremeterskogen igjen. For hans gamle venn Ole Brumm som gikk til døren hver dag for å se om døren var åpen, er nå et fjernt minne på en tegning, gjemt i en boks på loftet.

Kristoffers prioriteringer har blitt jobb, og han klarer ikke lenger å se behovene til familien sin.Han forklarer for sin kone Evelyn (Hayley Atwell) at han må jobbe hardt nå,- for å kunne gi familien et godt liv. “Men livet er jo nå, her, med familien din,” svarer hun. Og når han avlyser helgeturen til feriehuset i Sussex, drar konen og datteren Madeleine (Bronte Carmichael) alene mens han blir igjen i London grunnet jobb. Med ett våkner Brumm i en kaldt og dyster Hundremeterskog. Han er tom for honning, og på søken etter noe å spise finner han ut at skogen er tom. Han finner ingen av vennene sine. Hvor er alle sammen? Han kan ikke lete alene, han må finne Kristoffer Robin.

Han går ut døren og med ett ender han opp på andre siden av et tre i London, rett ved Kristoffer Robins hus. Og på en benk der, gjenforenes de for første gang på 30år. Men gjenforeningensgleden til Brumm er ikke gjensidig. Kristoffer kan ikke skjønne hvordan døren åpnet og lukket seg akkurat her, utenfor hos han? “Jeg tror døren åpner seg der den trenger å åpne seg” svarer Brumm. Motvillig går Kristoffer med på å i det minste få Brumm til feriehuset i Sussex der den originale døren til Hundremeterskogen er, slik at Brumm kan dra tilbake å lete etter vennene sine. Og med det starter enda en ufrivillig episk ekspedisjon med Ole Brumm og Kristoffer Robin.

Ved å huske de små tingene i livet, og bare ta en pause fra hverdagen å virkelig se på hva man har, kan man nok finne magien igjen. Det skal så lite til for å gjøre noen andre lykkelige, enten det er en rød ballong eller å ta seg tid til å lese en hyggelig bok for barnet sitt. Som Brumm sier “De sier at ingenting er umulig, men jeg gjør ingenting hver dag”. Og det er kanskje akkurat det som skal til, det å gjøre ingenting, sammen? Kristoffer hjelper kanskje Brumm på veien tilbake til skogen, men det er nok egentlig slik at Brumm hjelper Kristoffer tilbake til familien sin. For det viktigste man kan ha, er hverandre.

Med en helt utrolig flott kinematografi, med flere minneverdige bilder og ikke minst den fantastiske animeringen av bamsene (de brukte faktiske bamser ledet rundt av skuespillere, for så å animere mimikken) så vil jeg påstå at Disney leverer skikkelig kvalitet for alle aldre, og at dette blir årets familiefilm.

Filmens manus er også nydelig skrevet, med sitater fra de originale bøkene/filmene som rister frem nostalgien i en voksen sjel. Det er rart hvordan de samme ordene kan bety like mye idag som da, og at de appellerer til både store og små. Man kan uavhengig av alder kjenne seg igjen i tristheten til Tussi, angsten til Nasse, ivrigheten til Tigergutt og den tilfeldige visdommen til Brumm. Det gjør at de virkelig holder seg tro til karakterene som vi alle kjenner så godt. Den norske versjonen har også de kjente gamle stemmene på de fleste karakterene, noe som gjør det ekstra hyggelig for de som er oppvokst med de gamle tegnefilmene.

Der selve plotet og humoren i filmen er ganske enkelt,- da dette er en barnefilm, så er selve subplottet det som vil treffe det voksne publikummet. Ikke glem hvem du er eller hvor du kommer fra, husk å gjøre de små tingene som gjør deg lykkelig. For idag er idag, og det er Brumms favorittdag. 

Christopher Robin - Regissert av Marc Forster; skrevet av Alex R. Perry & Tom McCarthy; med Ewan McGregor, 
Hayley Atwell & Bronte Carmichael
Spilletid: 1t 43min. Nasjonalitet: USA. Aldersgrense: 6 år. Premiere: 28.09.18.

 

 

 

Relaterte innlegg