Meny Lukk

“Lady Bird” – Another teen movie

Endelig har Greta Gerwigs Lady Bird kommet til Norge. Lady Bird, sammen med Call Me By Your Name (Luca Guadagnino) som kom tidligere i år, er de beste coming of age-filmene jeg har sett på kinolerretet i løpet av de siste par årene. Noe av grunnen er kanskje nye, ferske ansikter blant Hollywoodstjernene.

Lady Bird utspiller seg i Sacramento, California på tidlig 2000-tallet. Vi følger Christine “Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) gjennom hennes siste år på High School. Vi blir med på en reise fylt med nyforelskelse, familiedrama og en tenårings kamp med å finne seg selv og sine verdier.

Filmen handler også om hvordan man som ung stadig skylder på andre, og sjeldent tar ansvar for egen fiasko. Enten det er Guds vilje eller dårlig oppdragelse, er det sjeldent vår egen skyld at vi mislykkes. Og det er nettopp derfor Lady Bird blir så bra. Den prøver ikke å lære unge å ta mer ansvar, men heller vise voksne hvordan det for noen er å være ung. Og selv om filmen til dels kan være noe urealistisk, blir den likevel så ekte og nær at jeg tar meg selv i å smile. Det er nok flere som kan kjenne seg igjen i forholdet mellom Lady Bird og moren hennes, Marion (Laurie Metcalf). De krangler om latterlige ting, men ingen av de vil innrømme at de tar feil.

Noen vil kanskje tolke karakteren Lady Bird som en negativ drittunge som kun tenker på seg selv. Men er egentlig ikke stort sett alle tenåringsjenter slik? På mange måter gjør karakteren narr av hvordan enkelte jenter oppfører seg, både overfor foreldre, men også mot de man har et ekstra godt øye til.

I tillegg har Lady Bird noen helt klare likhetstrekk til Call Me By Your Name, og da mener jeg ikke bare Timothée Chalamet. Det er også temaet rundt sex og seksualitet. Når er det greit å miste jomfrudommen? Og hvorfor er det en så stor greie for mange? Lite har vel egentlig forandret seg rundt dette temaet, både fra 80-tallet til 2000-tallet og til i dag.

Med unntak av enkelte urealistiske scener og noen svake dialoger, er filmen helt klart en interessant opplevelse. Talentfulle skuespillere, sammen med en enkel story som er lett å følge, fører til at Lady Bird blir en suksess i mine øyne. Jeg klarer å relatere til Lady Bird som karakter, og storkoser meg med latterliggjøringen av en karakter basert på sånne som meg; en tenåringsjente. 

Lady Bird - Regissert av Greta Gerwig, skrevet av Greta Gerwig; Med: Saoirse Ronan, Tracy Letts, Timothée Chalamet, Odeya Rush, Lucas Hedges, Beanie Feldstein, Jake McDorman. Lengde: 1 t 33 min. Nasjonalitet: USA. Premiere: 16.03.2018

Relaterte innlegg