Meny Lukk

“Let the Sunshine In” – Tom og oppblåst

«Let the Sunshine In» er en film av den franske regissøren Claire Denis, tidligere kjent for sin 1999 film «Beau Travail». I hennes nyeste stykke følger vi Isabelle, en alenemor med håp og aspirasjoner om å finne ekte kjærlighet. Et nokså enkelt premiss, som har blitt utforsket og dekket fra alle tenkelige vinkler. Dessverre har ikke filmen noe nytt å si om temaet. Hennes omtrent 90 minutter lange reise er fylt med mange menn og enda flere desperate forsøk på å finne den rette.

Hovedproblemet med filmen er Isabelles totale mangel på sjarm. Jeg fant det umulig å like henne eller støtte hennes avgjørelser. Mesteparten av tiden bruker hun på å forføre menn som er gift eller i et forhold. Samtidig er hun aldri fornøyd med hvor mye oppmerksomhet hun får, enten det er for mye eller for lite. Hun gir opp alle nye forhold nærmest øyeblikkelig ved syn av trøbbel. Hun jobber aktivt mot sin egen lykke, samtidig som filmen skildrer menn hun møter som drittsekker som ødelegger for henne. Selv om menn hun møter er langt fra uskyldige, blir de fremstilt som komiske karikaturer av mannlige stereotyper. Ingenting i filmen føles som et ekte forhold. Det er derfor svært vanskelig å bry seg om Isabelle, dersom hun er et dårlig menneske og står for mye av sin egen ulykke.

Manuskriptet forverrer dessverre situasjonen drastisk. Filmer der handlingen er sekundær, er i sin helhet avhengige av sterke rollefigurer og vanntett dialog. Dessverre har «Let the Sunshine In» ingen av delene. Dialogen i filmen er plaget av repetisjon og drøfting av temaer lite relevante for historiens utvikling. Det er ofte det føles som om rollefigurene stammer, men heller enn bokstaver, så gjentar de hele setninger. Dette medfører lange samtaler der ingenting blir sagt og handlingen kommer seg ikke videre. I den forstand er manuset en perfekt metafor for hovedpersonen og hennes totale mangel på utvikling. Gjennom filmen lærer hun ingenting. Hun er den samme personen hun var da vi så henne for første gang. Hun har ikke tatt tak på livet sitt og gjentar de samme feilene. Dette hadde vært frustrerende å se på, men filmen er såpass lite interessant at jeg ikke klarte å bry meg.

Høydepunktet kom omtrent halvveis i filmen, under en restaurantscene. En statist skulle late som hun holdt en samtale i bakgrunnen, men gestikulerte såpass overdrevent og komisk at hun virket truende mot sin samtalepartner. Hennes ansiktsuttrykk var på linje med hennes kroppslige bevegelser og ga meg håp for å finne flere gullkorn. Det skjedde dessverre ikke og filmen ble dermed direkte slitsom å komme seg gjennom. Det er ikke noe budskap jeg klarte å tolke og ikke noe utvikling av rollefigurer. Hovedpersonen løper, men kommer ingen vei, etterfulgt av at hun gråter til sin venninne om at menn er griser. Filmen var kun 90 minutter, men føltes lenger enn det meste jeg har sett. Unngå denne for harde livet.

Let the Sunshine In - Regissert av Claire Denis, skrevet av Claire Denis og Christine Angot; Med:  Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine m.fl.; Spilletid: 1 t 34 min; Nasjonalitet: Frankrike; Premiere: 02.02.18

 

Relaterte innlegg