Meny Lukk

Lords of Chaos – Kosmorama 2019

En annerledes “coming-of-age”-film, som gir et innblikk i et absurd “satanistisk” undergrunnsmiljø, og starten på en av norges aller største eksportvarer, norsk black metal.

Vi blir presentert historien gjennom Øystein Euronymous Aarseths (Rory Culkin) antatte synspunkt, gjennom en lett og humorøs fortellerstemme. Vi får en historie basert på ekte hendelser, som er en viktig del av norsk historie og kulturarv. For de som ikke kjenner til hva som skjedde skal jeg ikke røpe for mye, men det innebærer selvmord, sjalusi, kirkebrenning og drap. Fra gutterommet til “Helvete”, fra Bergen til Oslo, fra Burzum til Mayhem.

Rory Culkin briljerer i rollen som Øystein. Han utstråler en slags usikker selvsikkerhet som gjør han den mest relaterbare og menneskelige karakteren på skjermen. Han viser stor bredde og tilfører Øystein mange spennende lag. Men Emory Cohen som Kristian/Varg/Greven derimot, kan oppfattes som utrolig flat og til tider en irriterende klisjé. Dette er nok det eneste som trekker ned den helhetlige kvaliteten på filmen. Man kan nok også reagere på at så og si alle skuespillerne er engelsktalende, men produksjonen bak er norsk, og det virker som at dette er et smart valg som vil føre til mer internasjonal oppmerksomhet.

Øysteins fortellerstemme og til tider små komiske innslag, fungerer utrolig godt i historien. Flere har opplevd dette som respektløst med tanke på hvor forferdelige gjerningene deres var, i tillegg til at det blir utrolig store kontraster mellom humor og et brutalt drap. Men likevel fungerer dette på helt riktig måte, da vi ikke nødvendigvis ler med karakterene, men heller  ler av de. Den absurde kampen om å være mest ond, mest black metal og minst “poser” er jo latterlig. Man burde ikke glemme hva som skjedde eller de forferdelige tingene “Den svarte sirkel” gjorde på tidlig 90-tallet i Oslo, og denne filmen blir en viktig del av det å ikke glemme.

Du kan få med deg Lords of Chaos Fredag 19:00 og Lørdag 15:45 på Prinsen Kino mens Kosmorama pågår.

Om man ikke får den med seg på Kosmorama så har den også premiere på kino 22.03.2019!

Relaterte innlegg