Meny Lukk

«Lumière: Eventyret Begynner» – Obligatorisk filmhistorie pensum

Om du noen gang havner i en situasjon hvor du er nødt til å holde en forelesning i filmens historie på ekstremt kort varsel så er Lumière: Eventyret Begynner redningen din.

Lumière: Eventyret Begynner er en samling av 108 av Lumière-brødrene drøyt 1400 kortfilmer, spilt inn i perioden 1895 til 1905. Her finner vi filmer som enhver filmstudent bør ha sett utallige ganger, som «Toget ankommer stasjonen» og «Arbeiderne forlater fabrikken», i tillegg til flere filmer som i alle fall for meg var ukjente. Sammen med disse filmene har regissør Thierry Frémaux selv spilt inn en voice over hvor han diskuterer hver film og kommer med både fakta og peker ut interessante ting å bite seg merke i.

Akkurat dette er også kanskje samlingens svakeste punkt. Voice overen er på fransk og er da naturlig nok tekstet på norsk. Å sitte å lese tekstinga tar unødvendig mye fokus bort fra bildene. Jeg skulle gjerne ha likt å få litt mer tid til å ta inn over meg filmene og ikke måtte konsentrere meg om å måtte få med meg alt Frémaux sier.

Når det er sagt så er det åpenbart at dette er et arbeid med stor kjærlighet til Lumière-brødrene og tidlig filmhistorie. Et par av filmene er restaurert til tilnærmet perfeksjon og ser nydelige ut. For de av oss som har interesse i filmhistorie er denne filmen et absolutt must, men jeg tviler på at det er en film som kommer til å gjøre det så veldig bra på kino.

På bakgrunn av det så kan jeg ikke akkurat gi denne filmen en klar anbefaling som jeg normalt sett ville ha gjort i en anmeldelse. Det jeg derimot vil si er at dette er en film alle filmstudenter bør få med seg, kanskje da spesielt de som har filmens historie-faget, for det er ingen tvil om at denne filmen kommer til å dukke opp på pensumlista en gang i fremtiden.


Lumière! L'aventure commence - Regissert av Thierry Frémaux og brødrene Lumière; Spilletid 1t 30min; Land: Frankrike; Premiere: 17. November

Relaterte innlegg