Meny Lukk

Med mennesker i fokus

The Lunchbox – Regi: Ritesh Batra – Sikhya Entertainment / DAR Motion Pictures / Dharma Productions m.fl. – 1 t. 44 min.

Trailer321

Den ulykkelige gifte husmoren Ila (Nimrat Kaur) forsøker å gjenoppnå tapt intimitet med ektemannen, men han forblir fraværende. Ilas tante (Bharati Achrekar) foreslår at veien til en manns hjerte er gjennom magen. Ila tar henne på ordet og lager lunsj verdig en kongelig som hun sender gjennom Dabbawalas, et berømt lunsj-leveringsselskap. Lunsjboksen havner derimot i Sajaan Farnandes hender. Han er en regnskapsfører og enkemann som forbereder seg til sin pensjonisttilværelse neste måned. Neste dag havner lunsjboksen nok en gang på Sajaans pult, men denne gangen er det en lapp inni fra Ila som forklarer feiltagelsen. Sajaan svarer med å sende sin egen lapp i retur gjennom lunsjboksen, som skal vise seg å forandre livene deres.

Ritesh Batra har sendt oss en forførende bolle fra Bollywood som smaker som forførende boller skal, med et snev av karri. Dette er en indisk film av typen vi i vesten kjenner igjen og setter pris på. India er en annen verden, men The Lunchbox, eller Dabba som er den originale tittelen, fokuserer på menneskene i handlingen og deres utvikling gjennom den. Det gjør det enklere å identifisere oss med dem, selv om vi i vesten er vant til helt forskjellige levevilkår. The Lunchbox gjør disse forskjellene ubetydelige. Det er ikke det vi ser i filmen. Kanskje er det et snev av samfunnskritikk mellom linjene, men dens fokus er hovedsakelig på mennesker og deres relasjoner med hverandre, og hvordan en så liten og umerkelig ting som en lunsjboks kan forandre alt.

Manuset er solid og karakterene kommer frem som troverdige og interessante. Handlingen holder en jevn flyt som er lett å følge med på, og klarer å underholde. Ingen sekvenser er bortkastet, og det spirer av symbolikk i dialogene. I en alder hvor elektroniske gjenstander overskygger den pensjonerte pennen er det behagelig hvordan Ritesh Batra klarer å fremstille den gamle skrivekunsten så betydningsfull og viktig gjennom denne filmen. For ikke å snakke om tilfeldighetene og hvordan små ting kan utvikle seg til de store.

The Lunchbox kan anbefales til alle som ikke er redd for å se noe som ikke har opphav i Hollywood. Filmen kan lure ut latteren i deg, og kanskje klarer den å trekke en tåre fra ditt øyelokk om du gir den en sjanse.

Relaterte innlegg