Meny Lukk

“Marnie – Min hemmelige venninne” – Tilslutt en god film

Anna er en ung jente som bor i storbyen Sapporo og lider av sykdom. Både hjemme og på skole har hun tatt avstand fra de nærmest henne. Tilslutt blir presset for mye og hun få et anfall. Moren bestemmer seg for å sende henne til noen slektninger på landet der hun møter en mystiske jenten Marnie. Det viser seg at venneparet har mer til felles enn ved første øyekast.

Studio Ghibli har nærmest blitt et kvalitetsstempel for anime. Listen deres av bredt anerkjente filmer er lang. Dermed er det desto mere ergerlig at Marnie – Min hemmelige venninne skulle bli et avvik fra dere suksess.

Filmen er fri for interessante karakterer som man lar seg fascinere av. Anna var meget introvert og ble aldri helt paret med en utadvendt motpart. Dermed finnes det verken driv eller intrige i store deler av fortellingen. Minner av Min Nabo Totoro og Prinsesse Mononoke blusset opp under visningen. Den kreative avstanden av tidligere verker kontra Marnie – Min hemmelige venninne kunne ikke ha vært lengre. Eventyret Anna tok seg ut på kunne ikke ha vært tammere levert.

Som nevnt var kreativiteten manglende, noe som reduserte filmen til en middelmådig tenåringsdrama. Kan det være at katter som omformes til busser og snakende villsvin er essensen av Studio Ghibils verker? Marnie – Min hemmelige venninne trengte desperat noe ute av normen.

Det er ikke før tredje akten at Annas fortelling blir gripende og svært rørende (tårevekkende for min del). Alle karikaturene på menneskelig emosjoner som amine er kjent for tok slutt og historien kunne tas in over seg. Noe som viser at historien  alltid hadde potensiale til å være genuint rørende.

Ingenting ved denne filmen fanget interesse, ei heller var forferdelig. Det er ikke til å nekte for at tredje akten var dyp og fangende, men dette er ikke nok til gjøre opp for 60 lange minutter.

Marnie – Min hemmelige venninne vises på Bergen internasjonale filmfestival. Ordinær kinopremiere er forventet i mai 2016. Du kan lese flere anmeldelser fra BIFF, her.


Marnie - Min hemmelige venninne – Regissert av Hiromasa Yonebayashi; skrevet av Keiko Niwa, Masashi Ando og Hiromasa Yonebayashi, basert på en roman av Joan G. Robinson.
Spilletid: 1 t. 43 m. Land: Japan

Relaterte innlegg