Meny Lukk

Minimalen 2019 – Dag 1

Trondheims egen kortfilmfestival, Minimalen, er endelig i gang og våre to skribenter er på plass for å oppdatere deg på høydepunktene fra onsdagens program. Hannah har latt seg fasinere av samisk dansefilm og tatt en titt på politiske strømninger i Thailand mens Ingrid har sett en sterkt rørende film fra Irak og en litt mer komisk film om russere på fylla. Forkortingene NOR og INT står henholdsvis for nordisk og internasjonal konkurranse om noen skulle lure på det.


2650e1fd56c1151095c2c4719b7ac1e3

Merry-Go-Round (Lalay-Balalay)

Oleg Maratovich er I strålende humør etter litt for mange drinker, og tar med seg sine like fulle kollegaer med ut på nattens eventyr. Filmen følger deres ferd gjennom russiske gater og ender med at de forviller seg inn i en komisk farlig situasjon, som det er vanskelig å holde tilbake latteren fra. Filmen er slående morsom og oppfinnsom i sin skildring av beruset stupiditet og anbefales sterkt å få med seg på årets festival.

Merry Go Around er en del av INT2-programmet som er mulig å få med deg torsdag kl. 21:00 i Nova 2 og fredag kl. 19:00 på Cinemateket!

– Ingrid Karlsen


Eatnanvuloš+lottit+2

NOR 1

NOR 1 presenterer den første delen av den nordiske konkurransen i år på Minimalen. Programmet inneholder fem filmer som kommer fra Norge, Sverige, Grønland og Finland. Innholdet i de ulike filmene er variert hvor for eksempel en av filmene, Elektro, tar for seg filmskaperens overgang fra ung til voksen. En annen, Nutsigassat, viser oss det vakre snøbelagte landskapet i hovedstaden i Grønland mens den tar for seg fortid og nåtid på den postkoloniale øya.

Etter min mening var alle filmene i programmet gode, men den som sto ut mest for meg var den finske filmen Eatnanvuloš Lottit – Birds in the Earth. Denne 11 minutter lange filmen, regissert av Marja Helander, tar for seg spørsmål om eierskap av samisk land og samiske rettigheter i dagens Finland. Vi blir ledet gjennom både naturen og det moderne av to dansende søstre som representerer både det finske og det samiske i landet.

Dette programmet er mulig å få med seg på torsdag 21:00 på Cinemateket!

– Hannah Wittusen


c5a9b8c2-a7f9-48f7-85b3-dc8897ebf00c

NOR 2:

The Bear 

En karrierekvinne som er lei tilværelsen som menneske, får en rar fascinasjon for bjørner, kjøper et bjørne-kostyme, og bestemmer seg for å flytte ut i skogen for å leve som en bjørn. Til slutt havner hun i en situasjon der hun må bestemme seg for hvilken verden hun vil tilhøre. Denne kortfilmen er både absurd og komisk på en visuelt nesten vakker måte.

Show Me Your Original Face Before Your Father and Mother Were Born

Hva skjer når du samler en liten gruppe tilfeldige mennesker, i alle aldere, og ber dem stå foran et kamera og erklære at de elsker seg selv? Svaret får du i denne kortfilmen, og resultatet er både skjørt, ekte og rørende å se på. Konseptet er enkelt samtidig som blikket til disse menneskene ofte viser at det ligger så uendelig mye bak en slik erklæring. Selv om kamera gjennomgående bare har en innstilling, er det en opplevelse å se denne enkle kortfilmen, og den kan varmt anbefales alle som vil ta turen innom Minimalen denne uken.

The Tiger (Tikeri) 

En finsk familie sliter med farens alkoholisme som går sterkt ut over både sønn og mor. Etter en kveld på “byen” kommer faren hjem i aggressivt og uforutsigbart humør. Sønnen Tiger (som forøvrig er fullt kledd i et furry-kostyme) og moren prøver å komme seg unna i det som er en nærmest klaustrofobisk skildring .

Kanari 

Med sin gule kanarifugl er Vala og Benni på flyttefot med bilen sin over et snødekket landskap. Stemningen mellom dem i bilen er på ingen måte kjempebra etter at paret har små-kranglet. Et uoppmerksomt øyeblikk har derimot langt mer fatale konsekvenser enn begge to kunne ha forutsett.

Her Master´s Voice 

Et tilbakevendende motiv symboliserer en sosial blindgate. En liten og merkelig animasjonsfilm som kanskje er noe av det korteste fra årets festival på bare to minutter.

The Future of Iraq

The Future of Iraq er en norskprodusert dokumentar-kortfilm som følger tre barn og deres liv i et krigsherjet land som har tvunget dem ut i ulevbare kår. Gjennom intervjuer og poetiske bilder viser denne dokumentaren den vanskelige, røffe og krigs-pregede  hverdagen som disse og mange andre barn i liknende situasjoner står ovenfor. Både intervjuene og bildene i filmen er så sterke at det er vanskelig å se på. Likevel er denne 27 min lange dokumentaren uten tvil verdt å få med seg, og grunn nokk i seg selv til å oppsøke del 2 av den nordiske konkurransen under årets festival.

Dette programmet er mulig å få med seg på torsdag 17:00 på Cinemateket

– Ingrid Karlsen


Capture

Rektor Svint og jakten på den tapte kunnskapen

Med salen stappfull av forventningsfulle barneskoleelever, som selv hadde fått tatt del i alle ledd i produksjonsfasen, fikk Minimalen æren av å vise urpremieren på Rektor Svint og jakten på den tapte kunnskapen. Filmen hadde visning for alle elevene på skolene der filmen ble spilt inn, og meg, representanten for Jump Cut redaksjonen, Ingrid Karlsen, kl 12 onsdags morgen.

Tatt i betraktning at flere av elevene var med på alle leddene i produksjonen, er dette ikke et så verst stykke kortfilm. Konseptet er gøyalt og enkelt. En ond rektor prøver å suge opp all kunnskapen til de forskjellige lærerne på skolene i Trondheim. Det blir opp til eleven å stoppe han og hans onde maskin. Dette er kanskje ikke en så givende kortfilm å se for en filmvitenskap-student, men det er tydelig i alle bildene i filmen at elevene har det veldig moro med innspillingen. Med en godt produksjon-stab som vet hva de gjør, og er flinke til å jobbe med barna foran og bak kamera, er det ikke så mye mer å si enn at det ferdige kortfilm-resultatet definitivt vil ha høy underholdningsverdi blant de minste. Det er absolutt verd å ta de med for å se denne kortfilmen om du noen gang mulighet.

– Ingrid Karlsen


MV5BNTI0MGZlNDktOTFhYy00NGU4LWJlMTMtNmRjZjkzNzFlM2NkXkEyXkFqcGdeQXVyNjk1MjI5Nzk@._V1_SY997_CR0,0,1776,997_AL_

Thailand Now: Ytringsfrihet

I lang tid har situasjonen i Thailand vært preget av uro. Landet er preget av undertrykkelse av grunnleggende rettigheter. Rettigheter som ytringsfrihet. Rettigheter vi tar for gitt i Norge. Programmet består av fire kortfilmer laget av filmskapere fra Thailand, disse filmene viser oss ulike sider av situasjonen i landet. Selv hadde jeg ikke mye kunnskap om dette før jeg satt meg ned i kinosalen i dag, men etter å ha sett disse filmene, føler jeg at jeg ser flere nyanser av den virkelige krisen som foregår i landet. Det er en bonus at alle filmene har blitt laget av thailandske filmskapere fordi dette gir et mer troverdig innblikk.

Den filmen jeg likte best var A Room with a Coconut View av Tulapop Saenjaroen. Kanya, en automatisk stemme, viser turisten Alex rundt på et feriested i Bangsaen. Presentasjonen hennes viser bare de gode sidene ved stedet og hun unnlater detaljer som ville satt byen i et dårlig lys. Dette resulterer i at Alex bestemmer seg for å utforske byen på egenhånd for å prøve å finne ut av sannheten.

Dette programmet er mulig å få med seg på lørdag 17:00 i Nova 2.

– Hannah Wittusen

Relaterte innlegg