Meny Lukk

Minimalen 2019 – Dag 2

Enda en dag og enda en mulighet til å presse ut så mye verdi av et festivalpass som overhodet mulig. I dag var våre skribenter i det litt nasjonalromantiske hjørnet og lot seg fasinere av de nordiske programmene. Hannah har sett film om en dystopisk utgave av Renholdsverket som i økende grad former menneskers liv. Ingrid har derimot latt seg imponere av Nor 4-programmet i sin helhet, men spesielt av den morsomme, merkelige og fantastiske filmen Saras intime betroelser som avslutter det.


27993586_145960502766631_1797937492525471680_o

NOR 3

Nor 3 tilbyr et program som består av to nordiske animasjonsfilmer, tre nordiske fiksjonsfilmer og en dokumentar. A Cup of Anxietea (En Kopp Nervosité) og Somewhere Soft (animasjon) varer henholdsvis 8 og 5 minutter. Den førstnevnte er en dokumentarfilm om nervøsitet der seks forskjellige kvinner blir intervjuet om dette over en kopp te. Kameraet fokuserer på hendene til kvinnene og det synes jeg fungerer godt fordi kroppsspråk og håndbevegelser kan si mye om en person. Den andre er en film viser en tolkning av kjærlighetssorg.

Fiksjonsfilmene er mellom 15 og 22 minutter hver og de har alle noe forskjellig å tilby. Den som for meg sitter igjen er den norske filmen Being more like bagsy. Filmen handler om en 40 år gammel arbeidsløs kvinne som ikke føler at hun har noen funksjon i livet. Når hun møter noen fra Renholdsverket, finner hun ut at det kanskje finnes en måte for henne å gjøre nytte av seg allikevel.

Dette programmet kan man få med seg på fredag 21:00 på Cinemateket.

– Hannah Wittusen


c5348347-a1a1-4933-89e2-d064fd33c67b_rw_1920

NOR 4

Denne Torsdagen har jeg fylt Minimalen-programmet mitt med mye forskjellig. Kl 10:00 var jeg på plass i en av kinosalene på Nova og fikk med meg Kortdok: de beste filmene. Jeg har i tilegg sett de to første programmene i den internasjonale konkurransen, samt trøndersk studentkonkurranse der flere av filmene var produsert av elever ved NTNU Film- og Videoproduksjon. På tross av at det har vært så mye forskjellig høykvalitets film denne torsdagen, er programmet jeg uten tvil var mest fornøyd med Nor 4.  Det er uten tvil mye bra kortfilm som produseres nært hjemme. Filmene i programmet var:

Juck 

JUCK er en svensk kvinnelig dansegruppe som ble verdenskjent i 2013. Denne kort-dokumentaren klarer på en oppfinnsom og fin måte å fange den råe, tøffe og ikke minst feminine ånden som ligger bak JUCKS nyskapende opptreden. Alle medlemmene er rebeller som gjør et opprør mot og utvider grensene for hvordan vi er vandt til å se kvinnekroppen. Alle jentene i gruppa er sterke individer med et kanskje enda sterkere politisk budskap. Et budskap om at seksualitet og femininitet kan være akkurat det en bestemmer seg for.

Stille

«Stille» er en animert kortfilm som på skummelt vis skildrer omsorgssvikt av barn i dysfunksjonelle familieforhold. Selv om den er relativt kort (7 minutter) klarer filmen å ta opp et tungt og viktig tema på en fabelaktig måte, som gjør at den nesten er vanskelig å se.

Gjeteren

Aram og hans kurdiske familie er på vei til et bryllup. Mens han er distrahert av småkrangling innad i familien klarer han å kjøre på et vilt dyr. Når han velger å ikke drepe dyret får vi se hvilken utfordringer Aram møter når han prøver å finne seg til rette, både i et nytt land og i sin egen familie

En værdig mand

Dagene til Erik går for det meste ut på å jobbe sent på bakeriet. Dette fører med seg en avstand mellom han og familien. Denne prøver Erik å fylle med å bli den “morsomme” pappaen. Forsøket hans på å gjenopprette kontakten går dessverre ikke veien han skulle ønske.

Tomme lommer

Tomme Lommer er et stykke forfriskende “80-talls” ski-musikkvideo, filmet fullstendig på VHS. Musikken er god og tøysete, samtidig som videoen har et meget enkelt konsept og er mektig underholdene. Et nydelig og forfriskende pust av kultkomedie.

Saras intime betroelser

Sara er dansk utvekslingselev som føler seg mye større enn de andre venninnene hennes på studiet. Samtidig som hun sliter med å holde styr på og roe ned sine sexfantasier prøver hennes egen svensktalende vulva å komme henne til unnsetning med å gjøre det motsatte. Dette er en morsom kortfilm med et originalt konsept som både er morsomt, og enestående bra utført. Det er vanskelig å ikke relatere seg til Sara som prøver å manøvrere seg mellom kroppspress, gutte-press og sex-presset hun finner i Norge. Filmen har et fantastisk manus med gode karakterer og pen regi. Dette er kanskje favorittfilmen min på Minimalen så langt.

Dette programmet kan man få med seg på fredag 15:00 på Cinemateket.

– Ingrid Karlsen

Relaterte innlegg